Ukrajinská média zveřejnila mírový plán prezidenta Porošenka

Petro Porošenko

Petro Porošenko

Ukrajinská média zveřejnila mírový plán ukrajinského prezidenta Petra Porošenka pro separatistický východ Ukrajiny. Podle nich Porošenko žádá odzbrojení povstalců a slibuje jim svobodný odchod ze země.

Porošenko o plánu v noci na dnešek podruhé tento týden mluvil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a podle ruského serveru Rosbalt má dokument dnes oficiálně představit. Ukrajinští novináři již publikovali podobu čtrnáctibodového plánu, kterou prezident předložil úřadům v separatistické Doněcké a Luhanské oblasti. Podle serveru Ukrajinska pravda bude možná oficiální verze plánu ještě o jeden či dva body širší.

Šéfredaktor listu Novosti Donbassa umístil ofotografovaný plán na své stránce na Facebooku. Kromě požadavku na odzbrojení a záruky pro ruské a ukrajinské ozbrojence k opuštění země dokument slibuje amnestii těm, kdo složili zbraně a nedopustili se těžkých zločinů, a decentralizaci moci a ochranu ruského jazyka prostřednictvím dodatku k ústavě.

Nárazníková zóna

Plán rovněž předpokládá vytvoření desetikilometrové nárazníkové zóny na ukrajinsko-ruské státní hranici a osvobození rukojmích a administrativních budov v Doněcké a Luhanské oblasti držených separatisty. Plán také počítá s uspořádáním předčasných místních a parlamentních voleb a slibuje vytvoření nových pracovních míst v regionu.

Porošenko již ve středu oznámil, že armáda během několika příštích dní dočasně přeruší palbu na východě Ukrajiny, aby umožnila proruským povstalcům složit zbraně či opustit zemi. Vzbouřenci ale Porošenkův plán zpochybňují a žádají, aby ho provázelo stažení armády.