Ukrajinská ústava se změní. Porošenko zřídil komisi

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: ctk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes podepsal dekret o zřízení komise, která má vypracovat návrh ústavních reforem. Podle agentury Unian má být součástí změn i ustanovení o decentralizaci, které je zakotveno v mírových dohodách mezi Kyjevem a východoukrajinskými vzbouřenci z poloviny února.

V komisi mají podle prezidentova dekretu být zastoupeny jednotlivé frakce ukrajinského parlamentu, justiční veřejnost, ukrajinská akademie věd i ukrajinské odbočky mezinárodních organizací. Své zástupce mají do nového orgánu delegovat do příštího čtvrtka.

„Podpisem prezidentského dekretu začíná nová, velmi významná etapa ústavních reforem,“ uvádí se v komentáři publikovaném na prezidentském webu. Změny se kromě decentralizace mají týkat i soudní reformy, boje s korupcí a nutných úprav státní správy.

Územní celistvost jako podmínka

„Podmínkou je zachování územní celistvosti Ukrajiny. Žádnou šanci nebudou mít ti, kdo chtějí procesu decentralizace zneužít k rozvrácení země,“ uvádí prezidentský web.

Ústavní reformu předpokládá jedenáctý z třinácti bodů mírových dohod z běloruského Minsku. Reformovaná ústava má vstoupit v platnost ke konci letošního roku s tím, že decentralizace by měla proběhnout „s ohledem na zvláštnosti jednotlivých regionů Doněcké a Luhanské oblasti dohodnuté s představiteli těchto regionů“. Součástí má být i stálá právní úprava zvláštního statusu povstaleckých zón.