Ukrajinské jednotky odráží útoky separatistů. Přibývá uprchlíků

Boje na Ukrajině

Boje na Ukrajině Zdroj: CTK/AP/Sergei Grits

Na východě Ukrajiny bylo za posledních 24 hodin zabito 15 ukrajinských vojáků, dalších 49 utrpělo zranění. Vládní vojsko je pod tlakem protiofenzivy proruských separatistů, které údajně podporují ruští vojáci. Provládní gardisté nicméně odrazili útoky radikálů na několik měst a obcí. Boje už také přiměly více než milion lidí k tomu, aby opustili své domovy.

Národní garda, která je součástí vládních sil, nicméně podle listu Ukrajinska pravda sdělila, že dokázala v noci na dnešek zastavit útok nepřátel na město Komsomolske. To leží mezi Doněckem a přístavem Mariupol na pobřeží Azovského moře.

Podobně podle agentury Unian gardisté odrazili útoky „teroristů a Rusů“ na obce Rozdolne, Vasylivka a Starolaspa. V Razdolnem se prý separatisté pokusili o lest, když přijeli v kamionech s bílými prapory a nápisy „Děti“. Ale i tak prý útočníci byli odraženi s velkými ztrátami na životech i technice.

Konflikt na Ukrajině si podle OSN už vyžádal na 2600 mrtvých, respektive blíží se 3000 se započtením obětí ze sestřeleného malajsijského boeingu. Kyjev zatím přiznával bezmála 800 padlých vojáků.

Boje na UkrajiněBoje na Ukrajině | ctkVojáci nakládají tělo ukrajinského vojáka zabitého u města Starobesheve (Zdroj: čtk)

Ačkoliv Moskva stále rezolutně popírá, že by na Ukrajině bojovali ruští vojáci, s výjimkou dobrovolníků, v ruských médiích podle serveru newsru.com přibývá článků o desítkách padlých, jakož i o soustřeďování vojsk a tanků v Rostovské oblasti pro nasazení na Ukrajině.

Více než milion uprchlíků

Boje na východě Ukrajiny přiměly už více než milion lidí k tomu, aby opustili své domovy. Údaj zahrnuje i 814 tisíc Ukrajinců v Rusku. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešní zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Počet tzv. vnitřních uprchlíků, tedy lidí, kteří nalezli útočiště jinde na Ukrajině, se v posledních dvou týdnech téměř zdvojnásobil na nejméně 260 tisíc lidí a další přibývají.

„Dá se bezpečně říci, že v důsledku konfliktu máme přes milion uprchlíků,“ uvedl evropský ředitel UNHCR Vincent Cochetel s tím, že uvedený počet zahrnuje jak spodní hranici odhadu vnitřních uprchlíků, tedy 260 tisíc na Ukrajině, tak 814 tisíc Ukrajinců v Rusku. Další Ukrajinci uprchli do Běloruska, do Moldavska i do Evropské unie.