Ukrajinské síly postupují, povstalce prý nadále podporuje Rusko

Ukrajinská armáda se přibližuje k Doněcku

Ukrajinská armáda se přibližuje k Doněcku Zdroj: CTK

Ukrajinské ozbrojené síly podle představitelů vlády v Kyjevě dál zatlačují proruské separatisty na východě země. Daří se jim prý postupovat zejména kolem strategicky významného města Horlivka severně od povstalecké bašty Doněcka. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu ocenil vojáky, že vytlačili povstalce z dalších měst, a zdůraznil, že v zemi není občanská válka, ale vede se boj se zahraničními žoldáky.

Mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko na sobotní tiskové konferenci sdělil, že vládní jednotky jsou už blízko Horlivky. Dodal, že jakmile toto město ovládnou, otevře se jim cesta k Doněcku. Toto milionové město je metropolí Donbasu, regionu, který zahrnuje obě separatistické oblasti - Doněckou a Luhanskou.

Přístupové cesty k Doněcku podle Lysenka už síly „protiteroristické operace“, jak Kyjev označuje vojenské tažené proti rebelům, zablokovaly. „Teroristé tak více nemají šanci dostávat munici, posily ani výzbroj,“ poznamenal.

Rebelové se stáhli

Hlavní síly povstalců se po řadě nezdarů stáhly do Doněcka a do Luhanska, které je metropolí Luhanské oblasti. Hodlají se tam postavit na tvrdý odpor. Na okrajích obou měst se už bojuje. V Doněcku se podle agentury Reuters boje odehrávaly v noci na dnešek i během dne. Kolem města se ozývala střelba a exploze, obchody byly zavřené a ulice vesměs zely prázdnotou.

„V noci to bylo strašné. Ve tři hodiny mě probudily výbuchy. Okna se třásla, zdi se chvěly,“ vylíčila podle agentury Marina, která žije v jižní části Doněcka. „Střílelo se po celém městě. A stále to pokračuje. Teď možná ne tak intenzivně, ale je to všude kolem,“ dodala. Podle místních úřadů bylo několik budov poškozeno.

V Luhansku podle tamních povstalců přišlo během nočních bojů o život 19 lidí. Kvůli poškození rozvodné sítě přišlo 60 procent města o dodávky elektrického proudu.

Porošenko: Nejde o občanskou válku, ale válku proti zahraničním žoldákům

„Toto je skutečný boj za svrchovanost Ukrajiny, za územní celistvost Ukrajiny, za nezávislost Ukrajiny,“ prohlásil dnes prezident Porošenko, oblečený do maskáčové uniformy, při slavnostním setkání s příslušníky nově zformované Národní gardy, které vyznamenal za statečnost.

„Není to vnitřní konflikt. Ukrajina brání své území před zahraničními žoldáky, před bandity a teroristy,“ zdůraznil. Kyjev opakovaně obviňuje Moskvu, že posílá povstalcům přes propustné hranice posily a zbraně, což Moskva popírá. Nicméně některé povstalecké oddíly podle Reuters otevřeně přiznávají, že je tvoří dobrovolníci z různých zemí, včetně Ruska.