Ukrajinský konflikt dopadá i na firmy mimo neklidné oblasti

Ukrajinská vlajka

Ukrajinská vlajka

Nepokoje na Ukrajině ekonomicky zasáhly i poklidné části země. Mnohé firmy přicházejí o zakázky z Ruska a mají obavy, že nedávný podpis asociační dohody s EU situaci ještě zhorší. Živnostníci si stěžují také na úbytek ruských turistů. Bezpečnostní situace odrazuje i investory a klienty ze Západu.

Ve válečné zóně, tedy v Doněcké a Luhanské oblasti, podle dostupných informací trpí hlavně malý a střední byznys, který tvoří asi desetinu ekonomiky regionu. Jurij Makohon z Ukrajinského národního ústavu pro strategická studia řekl před pár dny Deutsche Welle, že zhruba polovina menších podniků v Donbasu byla v uplynulých týdnech uzavřena. „Nejdůležitější firmy z oblasti těžkého průmyslu stále vyrábí, ale nevyužívají už veškerou kapacitu,“ dodal.

Konflikt má ale širší dopad, velké stížnosti chodí z regionů přilehlých k neklidným oblastem. „Z našeho obvyklého obchodu s Ruskem zůstalo jen dvacet procent,“ postěžoval si listu Washington Post Oleh Tenťuk, jehož firma EuroCarriage zařizuje přepravu zboží. „Rusko ztížilo převoz ukrajinských výrobků přes hranici. Musíme si to promyslet a na východě Ukrajiny něco udělat s naším ekonomickým přístupem,“ dodal.

Experti míní, že přeorientovat se na evropské trhy bude pro mnohé firmy složité a nákladné. Některé vyrábějí specifické zboží, určené výhradně pro bývalý Sovětský svaz. Podnikatelé z Charkovské oblasti si ale stěžují i na nedůvěru Západu.
„Je velmi těžké vysvětlit zahraničním investorům, že válka se vede v Donbasu a v Charkově je všechno v pořádku.

Kontrakty z USA už nejsou

Všechny kontrakty, které přicházely z USA a EU se prostě zastavily,“ tvrdí Eduard Rubin z místní pobočky Evropské byznysové asociace a šéf softwarové firmy Telesens. IT sektor byl donedávna pro Charkov jedním z nejperspektivnějších, nyní ale firmy přesouvají svá působiště na západ země nebo úplně jinam a klesá počet pracovních míst.

Poklesem bankovních úvěrů a znehodnocením měny trpí i zemědělský sektor. Očekává se, že sklizeň bude letos asi o patnáct procent nižší než loni. Bezpečnostní situace navíc odrazuje turisty, což se projevuje například v Oděse. Obchody a restaurace jsou tam začátkem léta prázdnější než obvykle. „Hlavním problémem jsou ruští turisté. Kvůli ruské propagandě teď nechtějí do Oděsy přijet,“ citoval server stanice Voice of America majitele kavárny Vladislava Basse.

Ukrajinské ministerstvo financí aktuálně očekává, že ekonomika letos v důsledku geopolitických otřesů půjde dolů o pět procent. Představitelé země ale věří, že díky mezinárodní pomoci a asociační dohodě se situace postupně zlepší a do země v příštích měsících přijdou nové investice.