Ukrajinský kozák se stal symbolem protestů

Nepokoje v Kyjevě

Nepokoje v Kyjevě Zdroj: CTK

Když si čtyřiatřicetiletý Mychajlo Havryľuk před dvěma měsíci půjčoval od sousedů dvě stě hřiven na cestu do Kyjeva, netušil, že se stane jednou z tváří protestů. Proslavilo ho uniklé policejní video. Na něm je vidět, jak ho příslušníci bezpečnosti donutili v mrazech vysvléknout do naha, bijí ho a šikanují. Záběry však Mychajlovi zajistili spoustu obdivovatelů, zejména z řad dívek.

Mychajlo působí v centru Kyjeva v kozácké jednotce. Má na starosti ostrahu na barikádách, ale také jídlo, praní a zajišťování dřeva. Policisté ho chytli 22. ledna při střetech v ulici Hruševského. Tvrdí, že po nich opakovaně házel Molotovovy koktejly. Opozičníci každopádně uvádějí, že Mychajlo byl lapen, když se pokoušel zvednout zraněného spolubojovníka.

Druhý den už po internetu koloval záznam, který ukazuje, jak s ním policisté naložili. Původ videa není zcela jasný. Hazeta po ukrajinsky píše, že ho zveřejnil policista, který už raději opustil svou zem a utekl do jedné ze zemí EU.

Po policejní šikaně, při které málem přišel o svůj typický kozácky vrkoč vlasů zvaný oseledec, se Mychajlo poměrně brzy vrátil na barikády. Líčí, že mu v policejním antonu pomohl další zadržený, který mu dal vatované kalhoty a bundu. Na služebně přesto ztratil vědomí a byl převezen do nemocnice. Odtud už si ho vyzvedli aktivisté.

Záběry ze zadržení Havryľuka

Kozák ale při nástupu do služby nečekal, že k němu začnou proudit davy fanynek, které se s ním chtějí fotit a snaží se ho políbit. Pozdravit ho chodí také dojaté babičky, lidé mu dokonce posílají jeho portréty. „Díky vám teď vím, jakého muže chci,“ cituje Hazeta po ukrajinsky jednu ctitelku. U barikád se prý objevila i dívka, která chtěla s Mychajlem počít dítě.

Kozáci se snaží nadšené návštěvnice mírnit, ale celkově jsou spokojení. „Lidé nám nosí z domu dobroty, máme teď všechno,“ pochvaluje si další bojovník. Co na slávu drobného zemědělce říká jeho žena, která doma nedaleko města Černivci čeká s dvanáctiletým synem, média nezmiňují.

Čtete také: