Ukrajinský prezident nevyloučil referendum o jednotě Ukrajiny

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov Zdroj: U.S. Department of State, Wikimedia Commons

Prozatímní ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov nevyloučil referendum o jednotě Ukrajiny. Je přesvědčen, že by se v něm většina Ukrajinců vyjádřila pro nerozdělování země. Hlasování by se mohlo konat společně s prezidentskými volbami, které se uskuteční 25. května, citovala Turčynova agentura Reuters.

Prezident dodal, že protiteroristická operace proti proruským ozbrojencům, kteří obsadili úřady na východě země, začne brzy a region tak bude brzy stabilizovaný.

„Nejsme proti konání referenda. Naopak jsem přesvědčený, že většina Ukrajinců v něm bude hlasovat pro nerozdělenou, demokratickou a jednotnou Ukrajinu,“ citovala agentura Reuters údajné prohlášení Turčynova. Ukrajinci jsou podle něj připraveni čelit „agresorovi, který porušuje územní celistvost“ jejich země.

Turčynov v neděli večer zdůraznil, že kyjevské úřady nepřipustí opakování krymského scénáře. Incidenty a výpady proti symbolům ukrajinské státní moci, kterých se na Krymu účastnili prorusky orientovaní ozbrojenci, předcházely ruské březnové anexi ukrajinského poloostrova.

Proruským ozbrojencům dal Turčynov do do dnešních devíti hodin ráno (08:00 SELČ) ultimátum, aby výměnou za amnestii složili zbraně a uvolnili obsazené státní úřady. Ozbrojení muži v několika východoukrajinských městech ale dnes ráno nevypadali, že se chtějí vzdát.