Ukrajinský prezident Zelenskyj varoval před vyvoláváním paniky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při hovoru s Joem Bidenem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při hovoru s Joem Bidenem. Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si před novináři postěžoval, že americká varování před nadcházejí ruskou invazí vyvolávají paniku, která zemi nepomáhá. Uvedla to agentura AFP.

„Nejlepším přítelem našich nepřátel je panika v naší zemi, a tak veškeré informace, které vyvolávají jen paniku, nám nepomáhají,“ zdůraznil podle listu Ukrajinska pravda.

„V informačním prostoru je nyní příliš mnoho informací o velké válce, kterou rozpoutá Rusko. Dokonce se mluví o konkrétním datu,“ řekl Zelenskyj a vybídl novináře, že jestli mají nějakou další stoprocentně věrohodnou informaci, že ruský útok začne 16. února, tak ať se o ní podělí.

Informaci o středě jako možném začátku ruské invaze na Ukrajinu dnes přinesl mimo jiné web Politico, který se odvolává na tři zdroje z USA a Evropy.

„Chápeme veškerá rizika, uvědomuje si, že tyto hrozby existují,“ ujistil prezident.

Ukrajina jako stát podle něho musí spoléhat sama na sebe, na své vojáky a občany. Zdůraznil, že diplomacie je jediná cesta ke snížení napětí, jakož i osvobození „okupovaných území“, jak ukrajinské úřady označují Ruskem anektovaný Krym a separatisty ovládnutou část Donbasu. Spojené státy varují, že by nyní k ruské invazi na Ukrajinu mohlo dojít „kdykoliv“. Moskva popírá, že by útok vůči sousední zemi chystala.