Ukrajinským politikům hrozí americké sankce

Lidé v ulicích Kyjeva požadují odstoupení či odvolání prezidenta Viktora Janukovyče za to, že odmítl podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii.

Lidé v ulicích Kyjeva požadují odstoupení či odvolání prezidenta Viktora Janukovyče za to, že odmítl podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii. Zdroj: CTK

Kyjev se kvůli násilnému potlačování protivládních demonstrací dostává pod mezinárodní tlak. Americké ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že proti němu zvažuje sankce. Se svým ukrajinským protějškem Pavlem Lebedjevem hovořil telefonicky ministr obrany USA Chuck Hagel. Varoval ho před dalším použitím síly.

Dostal prý ujištění, že prezident Viktor Janukovyč nemá v úmyslu nasadit armádu proti demonstrantům, kteří už tři týdny protestují za prozápadní kurz země a odchod vlády.

„Všechny politické možnosti včetně sankcí jsou na stole,“ vzkázala mluvčí americké diplomacie Jennifer Psakiová. USA prý uvažují například o tom, že by členům ukrajinské vlády nevydávaly víza.

Situaci na Ukrajině bedlivě sleduje i Evropská unie. Z europarlamentu zaznělo, že řešením by mohly být nové volby. Orgán také vyzval k vytvoření nové unijní mise „na nejvyšší politické úrovni“, která by zemi pomohla nalézt pokojné řešení současné politické krize.

Zmatené signály z Ukrajiny

Z Ukrajiny přitom stále přicházejí zmatené signály ohledně jejího dalšího geopolitického směřování. Šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová po jednání s Janukovyčem uvedla, že prezident chce asociační smlouvu podepsat. Dá se však očekávat, že rozhovory budou dále váznout na ukrajinských finančních požadavcích, které se neustále mění, a neochotě Bruselu o podpisu smlouvat.

Podle známého kritika ukrajinské vlády, polského exprezidenta Alexandra Kwaśniewského zásah 10. prosince jasně ukázal, že prezident nemá o dialog zájem. Tvrdí, že Janukovyčovy plány jsou zcela zřejmé. „Vést jednání s Ruskem ve snaze získat hospodářskou asistenci,“ upřesnil.

Demonstranti v Kyjevě včera stavěli sněhové barikády, aby se mohli lépe chránit před těžkooděnci. Předáci opozice trvají na tom, že nezasednou k jednacímu stolu s představiteli vlády, pokud nedostanou mandát od „ulice“. Na svobodu se postupně dostávali aktivisté, které na začátku prosince zbily speciální jednotky Berkut. Policie je dosud držela kvůli nařčení z organizace nepokojů před prezidentskou administrací.

Pavla Palaščáková: Brusel na Ukrajině prohrává. Nemá myšlení lovce