Ukrajinští olympionici opouštějí Soči. Doma umírají lidé, prohlašují

Olympijská vesnička v Soči

Olympijská vesnička v Soči Zdroj: CC BY-SA 2.0: smilygirl via Flickr

Někteří ukrajinští sportovci se rozhodli předčasně opustit olympijskou vesnici v ruském Soči. Podle různých vyjádření nemohou zůstat na olympiádě, když doma umírají lidé. Šéf ukrajinského olympijského výboru Sergej Bubka prý respektuje jejich právo na vlastní rozhodnutí.

Mezi prvními odjela lyžařka Bogdana Macocká, která na svém Facebooku napsala, že se vzdává startu ve slalomu.

„Někteří z nich se rozhodli vrátit domů a Sergej Bubka, šéf ukrajinského olympijského výboru, řekl, že naprosto respektuje právo každého z nich na vlastní rozhodnutí,“ uvedl mluvčí MOV Mark Adams. Neupřesnil ale, kolik sportovců odjelo.

Předseda MOV Thomas Bach vyslovil už ve středu lítost nad oběťmi násilí na Ukrajině a ocenil odhodlání ukrajinských sportovců reprezentovat svou zemi i za takové situace. Bubka původně vyzval své soukmenovce k pokračování na hrách, rozhodnutí, zda zůstat, nebo odjet domů, ale nechává na nich.

Ukrajina na ZOH v Soči
Ukrajina vyslala na olympijské hry do Soči výpravu 43 sportovců. Na kontě má zatím jeden bronz, o který se postarala biatlonistka Vita Semerenková v úvodním sprintu na 7,5 kilometru. Sjezdařka Macocká absolvovala super G, ve kterém skončila 27., v slalomu jí klasifikovali na 45. místě.

Ukrajinští sportovci chtěli ve středu nastoupit s černými páskami, kterými by uctili památku nejméně 25 obětí úterních střetů mezi protivládními demonstranty a policií v Kyjevě. MOV se ale přidržel Olympijské charty, která propagaci nepřipouští, a tuto možnost nepovolil.