Uprchlíci v Berlíně. Město zasahuje proti nelegálnímu ubytovávání

Uprchlíci v berlínském registračním centru

Uprchlíci v berlínském registračním centru Zdroj: CTK

uprchlíci vylovení na řeckém pobřeží
uprchlíci vylovení na řeckém pobřeží
uprchlíci vylovení na řeckém pobřeží
uprchlíci vylovení na řeckém pobřeží
uprchlíci v Itálii
8
Fotogalerie
Přes dva tisíce uprchlíků žije v berlínských hotelech. Německá sociální správa již odmítá platit úhrady za jejich pobyt.

Berlínská sociální správa přitvrzuje v migrační politice. Nově odmítá části hoteliérů proplatit jejich ubytování bez kompletně doložené a schválené dokumentace. Přesný počet ubytovaných uprchlíků německá sociální správa nedovede určit, protože potvrzení o platbách se vztahují na různá časová období.

Odhady se pohybují mezi dvěma až čtyřmi tisíci, uvádí deník Berliner Morgenpost. Nepřesnosti vznikly proto, že provozovatelé hotelů předložili sociální správě buď nedostatečné faktury, nebo do nich podvodně započítali i žadatele o azyl a dříve ubytované hosty. V těchto případech vedoucí sociální správy Mario Czaja (CDU) odmítá, aby účty platil stát. Podle sociálního tajemníka Dirka Gerstleho (CDU), rozhodnutí zasáhlo již jedenáct hotelů. Těch, které dosud neposlaly žádost o proplacení účtů, je však stále více než dvě stě.

Když začal v Berlíně počet uprchlíků výrazně narůstat a nedovedli si už sami najít místo k ubytování, bylo nutné začít s plánováním přemisťování těchto bezdomovců i do hotelů a pensionů. V tu chvíli se muselo i určit, jak vysoké zdravotní a sociální pojištění za ně bude Německo platit. Horní hranice byla stanovena na padesát euro za den na jednoho uprchlíka. To vyústilo v plán na jejich umístění do nájemních a prázdných bytů. Byly tak uzavřeny smlouvy s Úřadem pro zdravotní a sociální zabezpečení bez toho, aby se nejprve důkladně prověřilo oprávnění a vlastnictví daných náhradních míst na ubytování.

V únoru tohoto roku byla horní hranice nákladů za zdravotní a sociální pojištění snížena na třicet eur. Ve stejné době vytvořila správa sociálního zabezpečení společně s okresy tzv. „bílý seznam“, kam byli zapsáni pouze seriózní poskytovatelé nemovitostí. Nyní seznam zahrnuje více než 2oo hotelů, ve kterých je k ubytování uprchlíků určen pouze jeden byt. Úřad zdravotního a sociálního zabezpečení nesmí uprchlíky ubytovat v zařízeních, která nejsou v „bílém seznamu“. Se třemi Hotely uzavřel úřad zdravotního a sociálního zabezpečení dohodu, že mohou imigrantům nabídnout celkem 400 míst. „Dokud nebudeme mít nové, lepší ubytování, potřebujeme hotely,“ řekl Gerstle Morgenpostu. Cílem bylo vytvořit místo určené jen pro uprchlíky. Kvůli zpoždění projektu bylo nutné dohodu s hotely prodloužit, ale 15. srpna by se však měli imigranti přesunout do nových dvou ubytoven.

Nová šéfka pro uprchlické záležitosti přichází

Claudia Langeheine dnes nastoupila na post prezidentky nového úřadu pro uprchlické záležitosti a čekají se od ní velké věci.

Do Berlína sice míří jen 30 až 40 nových uprchlíků za den, ale stále je jich na cestě skoro čtyřicet tisíc a všichni potřebují nějaké přístřeší. Více jak šest tisíc žadatelů o azyl žijících v tělocvičnách a jiných prozatímních místech si musí na své umístění počkat. Hlavním důvodem je, že stále nebyla dokončena nová ubytovna pro uprchlíky, uvedl berlínský deník Morgenpost.