USA a jejich spojenci provedli za poslední den 27 útoků proti IS

Britská stíhačka Tornado

Britská stíhačka Tornado Zdroj: CC BY-SA 2.0:UK Ministry of Defence via Flickr

Spojené státy a jejich spojenci provedli za posledních 24 hodin 27 leteckých útoků v Iráku a v Sýrii proti pozicím radikálů z hnutí Islámský stát (IS). Oznámilo to velení společných sil v prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters.

Devět úderů podnikli spojenci poblíž syrského města Kobani, které leží u tureckých hranic a z jehož okolí se IS podle dnešních zpráv postupně stahuje. Nálety zasáhly taktické jednotky IS a jeho základny. Poblíž východosyrského města Dajr az-Zaur zničili spojenci kontrolní stanoviště islamistů.

Dalších 17 útoků prý cílilo na rozmístění radikálů u deseti iráckých měst. Zasaženo bylo několik taktických jednotek a bojových pozic IS, stejně jako jeho vozy, vybavení, sklady a jeden bunkr. Postup radikálů se snaží zastavit též syrská a irácká armáda a kurdští bojovníci. USA jim pomáhají nálety. Letecké údery jsou součástí operace nazvané Inherent Resolve. Na náletech v Sýrii se kromě Američanů podílejí i Bahrajn, Jordánsko, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. V Iráku kromě USA zasahují i Austrálie, Belgie, Kanada, Dánsko, Francie, Nizozemsko a Británie.