USA a Turecko připravují plány na dobu po Asadově pádu

Následky bojů ve městě Homs

Následky bojů ve městě Homs Zdroj: profimedia.cz

USA a Turecko chtějí rychle pokročit v plánech na dobu po svržení syrského prezidenta Bašára Asada, kdy bude syrská opozice potřebovat pomoc při ochraně státních institucí a vybudování demokratické a pluralistické vlády. V Istanbulu to dnes řekla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová po schůzce se svým protějškem Ahmetem Davutogluem.

Podle agenturních zpráv jednali také o přípravě na nejhorší možné scénáře vývoje syrské krize, včetně možnosti, že by režim v Damašku nasadil proti opozici chemické zbraně.

Clintonová a Davutoglu na následné tiskové konferenci řekli, že jejich země ustaví společnou pracovní skupinu. Ta bude koordinovat vojenské, zpravodajské a politické reakce na případný chemický útok Damašku proti oponentům režimu, který by vyvolal naléhavou potřebu akutní zdravotnické pomoci a pravděpodobně zvýšil počet uprchlíků ze Sýrie.

Vytvoření takové skupiny je nezbytné kvůli prozkoumání „reálných detailů“ potenciální nové krize, řekla Clintonová podle citace AP.

Hlavním cílem ale podle šéfky americké diplomacie zůstává ukončení krveprolévání v Sýrii a Asadovo odstoupení. Existenci syrského režimu přitom podle ní prodlužují vazby mezi libanonským šíitským hnutím Hizballáh, Íránem a Damaškem.

„Musíme zajistit, aby přechod politické moci proběhl v Sýrii co nejvíce nerušeně a aby neposkytl prostor pro etnické konflikty,“ citovala agentura DPA Davutogluovo prohlášení.

Clintonová se také dotkla otázky ozbrojeného kurdského hnutí Strana kurdských pracujících (PKK), které bojuje proti Ankaře.

„Sýrie se nesmí stát svatyní pro teroristy z PKK, a to v současnosti, ani po pádu syrského režimu“ řekla podle agentury AFP.

Clintonová se v Turecku zastavila při návratu do USA ze své cesty po Africe. O situaci v Sýrii jedná nejen s tureckými představiteli, ale má se setkat v Istanbulu i se zástupci syrské opozice. S nimi má hovořit především o další podpoře, kterou by jejich boji mohly poskytnout USA.