USA budou hledat lék proti viru zika, Kongres podpořil vývoj

Komár tropický, přenašeč viru zika

Komár tropický, přenašeč viru zika Zdroj: Muhammad Mahdi Karim, Wikimedia Commons

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu dnes schválila zákon, který finančně povzbudí farmaceutické firmy, jež se zapojí do vývoje léku proti viru zika. Zákon, který už schválil Senát, vstoupí v platnost po podpisu prezidenta Baracka Obamy. Ten dal na vědomí, že zákon podepíše, i když je podle něj nedostatečný.

Zákon má pomoci kompenzovat finanční ztráty firmám, které lék proti nebezpečnému viru vyvíjejí, přestože výzkum je nerentabilní. Předpokládá se, že nabídky využijí společnosti Sanofi, GlaxoSmithKline, Inovio Pharmaceuticals a Takeda Pharmaceutical.

Prezident zákon podepíše, přestože ho nepovažuje za účinný, oznámila mluvčí Bílého domu Katie Hillová. Neobsahuje totiž závazek státních výdajů ve výši 1,9 miliardy dolarů (45 miliard korun), které jsou podle expertů zapotřebí k účinnému boj proti viru zika ve Spojených státech.

Bílý dům minulý týden oznámil, že prozatím uvolní 589 milionů dolarů na boj proti moskytům, kteří virus přenášejí. Virus byl poprvé zjištěn loni v Brazílii a šíří se po americkém kontinentu. Moskyti, kteří virus přenášejí, se údajně vyskytují ve 30 státech USA.

Virus zika je podle odborníků z USA nebezpečnější, než se myslelo