USA nemají jasno, jestli je pro ně Venezuela hrozbou

Mitt Romney, Barack Obama

Mitt Romney, Barack Obama Zdroj: profimedia.cz

Představitelé Spojených států se v poslední době přou o to, zda pro ně představuje Venezuela hrozbu, nebo ne. Téma našlo své místo v předvolební kampani a vyvolalo slovní přestřelky mezi prezidentem Barackem Obamou a republikánským kandidátem Mittem Romneym.

Poslední příspěvek k diskuzi pronesl včera generál Douglas Fraser zodpovědný za vojenské operace USA v regionu. Nebezpečí ze strany jihoamerické země navzdory vývoji bezpilotních letounů a nákupu nových zbraní nevěří. A vztahy prezidenta Huga Cháveze s jeho íránským protějškem Mahmúdem Ahmadínežádem nepovažuje za vojenskou alianci.

Jeho komentář odráží Obamovy názory. „Vždycky nás znepokojovalo angažmá Íránu v destabilizační aktivitě ve světě. Ale můj celkový pocit je, že to, co Chávez uskutečnil během posledních let, na nás nemělo vážný bezpečnostní dopad,“ řekl před časem.

„Myšlenka, že tento stát a jeho prezident nepředstavují národní hrozbu, je jednoduše naivní a jde o výjimečné přiznání prezidenta, že je úplně odtržený od dění v Jižní Americe,“ opáčil bývalý guvernér státu Massachusetts.

Romney si svými výroky může vylepšit obraz u hispánských voličů. A to nejen u Venezuelců, kteří vesměs svého prezidenta nemají rádi, ale i u Kubánců, kteří zase nesnášejí Chávezova přítele Fidela Castra.