USA nezruší nákup vrtulníků pro Afghánistán, pokračovat bude i český výcvik

Do Afghánistánu. Vrtulníky Mi-17 ruské výroby

Do Afghánistánu. Vrtulníky Mi-17 ruské výroby Zdroj: wired.com

Americké ministerstvo obrany v pátek odmítlo doporučení vládních kontrolorů, aby pozastavilo nákup ruských bitevních vrtulníků Mi-17 pro speciální letku afghánské armády. Podle vládní inspekce vázne výcvik afghánských pilotů, na kterém se podílí i Česká republika, a hrozí nebezpečí, že nákladné stroje zůstanou stát nevyužity na afghánských letištích.

Mluvčí amerických pozemních vojsk Jim Gregory v reakci na zprávu vládní komise označil nákup ruských vrtulníků za „neodkladnou potřebu“. Vytváření speciální afghánské letky začalo zhruba před rokem a úsilí o kvalitní výcvik afghánských pilotů se stupňuje. V příštích 18 měsících podle Gregoryho bude příprava afghánského personálu na obsluhu ruských strojů pokračovat.

Pentagon chce u ruské exportní společnosti Rosoboronexport nakoupit za 554 milionů dolarů (11 miliard korun) 30 strojů Mi-17, jimiž má být vyzbrojena speciální afghánská letka. Vládní kontroloři v pátek varovali, že afghánská armáda k využití ruských strojů nemá dostatek vycvičeného personálu. Nákup vrtulníků by se měl podle kontrolorů zastavit, než se podaří vyškolit dostatek lidí.

Zpráva vládní kontrolní komise se rovněž zmiňuje o potížích s přesunem frekventantů výcvikových kurzů z USA do České republiky. Afghánci se nejprve školí ve státě Alabama, odkud jsou pak k dalšímu, důkladnějšímu výcviku posíláni do Česka. Tento přesun se podle kontrolorů děje pomalu a nárazově, Afghánci do České republiky odjíždějí ve skupinách po dvou, nanejvýš osmi lidech.

Afghánští piloti se od léta 2011 cvičí v Centru leteckého výcviku v Pardubicích, výcvik pilotů i pozemního personálu financuje Pentagon. Školení probíhá i ve vyškovské vojenské akademii. Před pilotováním ve vzduchu trénují Afghánci na simulátorech a trenažérech.