USA oznámily sankce vůči Íránu za balistický program, čekaly se

Íránské podzemní silo pro balistické rakety Emad

Íránské podzemní silo pro balistické rakety Emad Zdroj: theiranproject.com

Americké ministerstvo financí dnes oznámilo nové sankce vůči 11 íránským společnostem nebo jednotlivcům zapojených podle USA do íránského balistického programu. Stalo se tak hned poté, co v rámci výměny vězňů mezi Washingtonem a Teheránem nejméně tři věznění Američané opustili Írán a v USA bylo osvobozeno sedm íránských vězňů.

Sankce jsou odpovědí na říjnový test íránské balistické rakety schopné nést jadernou hlavici a odloženy byly v prosinci právě kvůli vyjednávání o výměně vězňů.

Říjnovou zkoušku nové střely středního doletu tehdy USA označily za porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Existenčně se cítí být ohrožen íránským raketovým programem Izrael. Teherán na to reagoval tím, že má právo zvýšit svůj obranný potenciál.

Někteří pozorovatelé soudí, že sankce kvůli balistickému programu mohou být ranou dohodě mezi šesti mocnostmi a Íránem o jeho jaderném programu, jejíž naplnění oznámila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v sobotu. USA a EU vzápětí oznámily zrušení protiíránských sankcí uplatňovaných právě v souvislosti s íránským jaderným programem.