USA: Peking urychluje stavbu umělých ostrovů v Jihočínském moři

Fiery Cross Reef, jeden z větších Spratlyho ostrovů

Fiery Cross Reef, jeden z větších Spratlyho ostrovů Zdroj: NASA

Čína dál rozšiřuje své území na sporných Spratlyho ostrovech v Jihočínském moři a stále intenzivněji tam buduje novou umělou pevninu. Od začátku roku 2014 vznikly umělé ostrovy o rozloze přes 800 hektarů, přes tři čtvrtiny z této plochy Číňané vybudovali během letoška. Vyplývá to z nové zprávy amerického Pentagonu, která byla zveřejněna v pátek.

Americké ministerstvo obrany ve své nové výroční zprávě o čínské armádě uvedlo, že Peking zřejmě ve své činnosti bude pokračovat a plochu ostrovů dál zvětšovat. Upozornilo také, že stále není zcela jasné, jaké má Čína s ostrovy záměry.

Zpráva nicméně naznačuje, že se Čína snaží zvrátit poměr sil ve svůj prospěch tím, že na ostrovech vybuduje vojenskou infrastrukturu. „Čína ji bude moci využívat jako trvalé civilně-vojenské základny pro operace, která významně posílí její přítomnost ve sporných oblastech,“ uvádí zpráva.

Tempo výstavby na Spratlyho ostrovech se v posledních čtyřech měsících znatelně zvýšilo, během letoška tam dosud vzniklo přes 600 hektarů nových pozemků zbudovaných kolem nejméně šesti útesů. Na jednom z nich se podle všeho staví vzletová a přistávací dráha pro letadla, zřejmě vojenská.

Kdo okupuje Spratlyho ostrovyKdo okupuje Spratlyho ostrovy | CIAKdo okupuje Spratlyho ostrovy

Na Spratlyho ostrovy si kromě Číny dělají nárok i Filipíny, Vietnam a Malajsie. Ostrůvky, které jsou předmětem sporu, jsou často jen skalnaté útesy bez vody a dalších podmínek k osídlení, okolní moře je ale bohatým lovištěm ryb a podle expertů skrývá velká ložiska nerostných surovin, včetně ropy. Oblastí navíc vedou významné námořní trasy.

Posilování vojenské přítomnosti těchto zemí v oblasti vedlo k řadě incidentů. Čínské lodě například loni opakovaně bránily filipínským zásobovacím plavidlům v přístupu k válečné lodi, se kterou filipínské námořnictvo v roce 1999 záměrně ztroskotalo u jednoho ze sporných ostrovů, a která nyní slouží jako vojenská základna.