USA přijmou nejméně deset tisíc syrských uprchlíků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Americký prezident Barack Obama nařídil připravit přijetí nejméně 10 tisíc syrských uprchlíků v USA v příštím rozpočtovém roce, který začíná 1. října. Řekl to mluvčí Bílého domu Josh Earnest. Kongres bude podle něj muset v tomto směru přijmout patřičné finanční i bezpečnostní závazky.

Spojené státy poskytly od vypuknutí války v Sýrii před čtyřmi lety azyl zhruba 1500 běžencům. Earnest dodal, že USA též dosud předaly asi čtyři miliardy dolarů (přibližně 96 miliard korun) humanitárním organizacím zajišťujícím pomoc pro imigranty v Evropě.

Na evropský kontinent míří tisíce uprchlíků ze zemí Blízkého východu, především Sýrie, a i z dalších válkou zmítaných států.

Spojené státy se dohodly s Tureckem na společných akcích proti IS a na zajištění bezpečné pohraniční zóny na syrsko-turecké hranici. Letectva z ní musí nejdříve vytlačit radikály a osvobozené pásmo má být využito právě pro umírněnou syrskou opozici a také jako bezpečný koridor pro návrat uprchlíků z Turecka. USA a jejich spojenci každodenně hlásí několik desítek útoků na cíle IS v Sýrii a také v Iráku.