USA prý nemají důkazy o přímém vlivu Ruska na pád letadla z Malajsie

Trosky zříceného Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines ve východní Ukrajině

Trosky zříceného Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines ve východní Ukrajině Zdroj: CTK/AP

Americké zpravodajské služby nemají žádné důkazy o přímém zapojení Ruska do čtvrtečního pádu malajsijského letadla na východě Ukrajiny. Nejpravděpodobnější ale je, že letadlo sestřelili "omylem" proruští povstalci. Řekli to činitelé výzvědných služeb pod podmínkou, že nebudou jmenováni.

Letadlo letící na pravidelné lince z Amsterodamu do Kuala Lumpur pravděpodobně zasáhla střela SA-11 typu země-vzduch, kterou odpálili povstalci bojující proti Kyjevu, uvedli zástupci tajných služeb podle agentur Reuters a AP. Rusko pro takový útok ale „vytvořilo podmínky“ tím, že separatisty ozbrojuje, dodali činitelé. Podle nich však není známo, zda u příslušného raketového zařízení byli nějací Rusové nebo lidé, kteří byli v Rusku vycvičeni.

Mluvčí ministerstva zahraničí USA Marie Harfová předtím sdělila, že Washington dnes uvolní poznatky svých zpravodajských služeb. Ty podle ní potvrdí tvrzení, že malajsijské letadlo se 298 lidmi na palubě sestřelili východoukrajinští rebelové.

Prý vědí, kudy raketa letěla

Americký ministr zahraničí John Kerry v neděli v rozhovoru se stanicí CNN prohlásil, že důkazy svědčí o tom, že raketu proti malajsijskému letadlu odpálili ukrajinští separatisté, jimž zbraň dodalo Rusko. Spojené státy podle něj na základě satelitních snímků vědí, kdy byla raketa odpálena a jakou měla dráhu. Rusko naopak naznačuje, že odpovědnost za katastrofu nese ukrajinská armáda.

Černé skříňky sestřeleného letadla.Černé skříňky sestřeleného letadla. | ctkVíce napoví černé skříňky sestřeleného letadla (zdroj: čtk)

Ruský prezident Vladimir Putin dnes přislíbil, že Rusko se maximálně zasadí o to, aby se příčiny pádu malajsijského letadla podařilo transparentně a objektivně vyšetřit. Bude prý v tomto smyslu působit i na ukrajinské separatisty.