USA: Sucho se stává klíčovým tématem volební kampaně

Americký prezident Barack Obama navštívil Iowu, těžce postiženou suchem

Americký prezident Barack Obama navštívil Iowu, těžce postiženou suchem Zdroj: reuters

Američtí demokraté a republikáni se před prezidentskými volbami předhánějí v obviněních, kdo více škodí farmářům ohroženým suchem. Téma je důležité i proto, že na velmi postižených oblastech se rozkládají některé nevyhraněné státy, o něž obě strany soupeří. Záležitost má přitom širší než jen zemědělský rozměr, týká se i energetických koncepcí prezidentských kandidátů.

Obama minulý týden vyrazil na několikadenní návštěvu nevyhraněné Iowy, kde demokraté doufají v listopadové vítězství. Zároveň jde o stát, který je těžce zasažený největším americkým suchem za padesát let, jež ničí úrodu kukuřice a sóji. „Farmáři a rančeři jsou závislí na dobré úrodě, aby mohli zaplatit účty a udržet si střechu nad hlavou, a já vím, že to teď není snadné,“ prohlásil Obama. Republikánského kandidáta na viceprezidenta Paula Ryana při té příležitosti nařkl z toho, že v rámci volání po škrtech stojí v cestě zákonu týkajícího se farmářů, jenž obsahuje i pomoc.

Prezident rovněž ohlásil, že nařídil ministerstvu zemědělství nákup vepřového, jehněčího, kuřat a ryb v hodnotě 170 milionů dolarů. Potraviny hodlá využít na výživové asistenční programy.

Takováto gesta se Obamovi činí poměrně snadno. Prezident je ale pod tlakem guvernérů „drůbežářských“ států, aby změnil legislativu o závazném množství kukuřice zpracovávané na bioetanol. Na to má padnout zhruba 40 procent úrody. Podle některých názorů právě tento závazek žene ceny kukuřice nahoru.

Předpokládaný pokles letošní produkce v USA oproti roku 2011Předpokládaný pokles letošní produkce v USA oproti roku 2011 | E15

Obama však potřebuje hlasy z nerozhodnutých „kukuřičných“ států a na obnovitelné zdroje sází ve své energetické koncepci. Republikánského rivala Mitta Romneyho přitom tvrdě kritizuje za to, že chce ukončit jejich podporu.
A s tím souvisí i další mimořádně důležité téma kampaně – prezident tvrdí, že zelená energie vytváří tisíce pracovních míst. „On etanolu zcela věří, myslí si, že je to ekonomický tahoun a klíčová součást obnovitelné energie,“ řekla mluvčí prezidentovy kampaně Jan Psakiová.