USA umístily v Japonsku další radar proti raketám z KLDR

Raketové testy jsou považovány za klíčové pro pokrok severokorejských jaderných ambicí. Předpokládá se, že KLDR má jen hrstku primitivních jaderných bomb, ale zatím podle expertů Pchjongjang není schopný umístit je na střely, které by dokázaly zasáhnout Spojené státy.  (Foto ČTK)

Raketové testy jsou považovány za klíčové pro pokrok severokorejských jaderných ambicí. Předpokládá se, že KLDR má jen hrstku primitivních jaderných bomb, ale zatím podle expertů Pchjongjang není schopný umístit je na střely, které by dokázaly zasáhnout Spojené státy. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Spojené státy umístily v Japonsku druhý radarový systém určený k ochraně před případným severokorejským raketovým útokem. Zařízení s názvem AN/TPY-2 (Army Navy/Transportable Radar Surveillance) bylo umístěno v západojaponském Kjogamisaki.

Radarový systém má umožnit „zlepšení systémů detekce balistických raket“, jež má pomáhat Japonsku i Spojeným státům, upozornil v prohlášení Pentagon. Umístění druhého radarového systému se plánovalo delší dobu, USA a Japonsko záměr zveřejnily už loni.

Jiný americký radar modelu „X-band“ slouží na severu Japonska na základně Šakiri u města Cugaru. Nasazení nového protiraketového radaru přichází v době oživeného diplomatického napětí mezi Washingtonem a Pchjongjangem v souvislosti s případem rozsáhlého hackerského útoku proti společnosti Sony Pictures. Ta vyrobila filmovou komedii The Interview, která zesměšňuje severokorejského vůdce Kim Čong-una.