Úspěch Le Penové může ohrozit francouzské Židy, míní lovkyně nacistů

Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová

Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová Zdroj: ctk/ap

Volební úspěch francouzské Národní fronty (FN) vyvolává vzpomínky na rok 1933 v Německu, řekla novinářka a lovkyně nacistů Beate Klarsfeldová. Pokud by se předsedkyně nacionalistické strany Marine Le Penová stala francouzskou prezidentkou, mělo by to pro tamní Židy vážné důsledky, prohlásila v rozhovoru pro stanici Deutschlandfunk Klarsfeldová.

„Máme trochu strach, že rok 1933 bude srovnatelný s rokem 2017 ve Francii a Marine Le Penová se může stát prezidentkou,“ řekla německé rozhlasové stanici.

Pokus Le Penové nasadit straně umírněnější tvář považuje jen za zastírací manévr. „V této chvíli se Marine Le Penova samozřejmě snaží odsunout antisemitismus trochu stranou,“ řekla Klarsfeldová. „Ale myslím si, že jakmile se dostane k moci, tak se to vše opět objeví,“ dodala.

Vždy je tu někdo třetí vzadu: demagog, který toho hodně slíbí, který nikdy nic nedokázal

Pro francouzské židy by úspěch NF v prezidentských volbách za dva roky měl dalekosáhlé následky. „S Marine Le Penovou jako prezidentkou by zřejmě muselo mnoho židů Francii opustit,“ předpověděla .

Počet Židů emigrujících z Francie prudce roste už několik let v řadě. V minulém roce se do Izraele přestěhovalo přes pět tisíc francouzských Židů a místní židovská obec tak poprvé od 60. let minulého století přišla o více než procento svých členů.

Beate KlarsfeldováBeate Klarsfeldová|Claude Truong-Ngoc, Wikimedia Commons (CC-BY-SA-3.0)Beate Klarsfeldová

Podle Klarsfeldové NF uspěla kvůli nespokojenosti voličů s vládami prezidentů Nicolase Sarkozyho a Francoise Hollandea. „Vždy je tu někdo třetí vzadu: demagog, který toho hodně slíbí, který nikdy nic nedokázal, který se nikdy nepodílel na vládě. Nespokojení občané zvolí tuto stranu v naději, že se jim povede lépe, což se samozřejmě nestane,“ vysvětlila. Francouzská vláda má podlí rok na to, aby zabránila větší katastrofě.

FT: Le Penová? Francie potřebuje lepší cestu k sesazení vládnoucí garnitury