Úsvit: S Le Penovou v europarlamentu spolupracovat nebudeme

Klára Samková

Klára Samková Zdroj: E15 Michael Tomes

Nové strany a hnutí vyjednávají, s kým budou v případě úspěchu v evropských volbách v europarlamentu spolupracovat. Hnutí Úsvit prý jedná z jednou z pravicových frakcí, rozhodně prý ale nepůjde o vznikající euroskeptickou skupinu okolo Marine Le Penové a Geerta Wilderse. Jasno mají i další strany.

Europoslanci se v Evropském parlamentu neshromažďují podle své národnosti, ale frakce, do které patří. Čeští sociální demokraté tak například zasedají s francouzskými socialisty, ODS zase s britskými konzervativci. Příslušnost k této euroskupině stran bývá klíčová pro to, jak europoslanci hlasují. Seznam současných frakcí si můžete projít v našem fact sheetu.

Nové strany a hnutí tak v posledních měsících jednají s eurostranami o tom, v jaké frakci po evropských volbách zasednou. Jak EurActivu v připravovaném rozhovoru potvrdila Klára Samková, lídryně pro evropské volby Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury, i její hnutí vyjednává z jednou pravicovou frakcí. Odmítla ale prozradit jakou.

Především kvůli jeho euroskeptické a silně antiimigrantské politice se nabízí otázka, jestli nebude Úsvit součástí často skloňované krajně pravicové skupiny, o jejíž založení usiluje skupina stran v čele s nizozemskou PVV Geerta Wilderse a francouzskou Front National Marine Le Penové. Úsvit vyrazil do voleb s hesly jako: „Práci našim, NE imigrantům“ a „Podpora rodinám, NE nepřizpůsobivým“.

Spolupráci s těmito politiky ale Samková popírá. „Paní Le Pen zastává nacionalismus tvrdého jádra. Ona řeší jiný problém, než my. My chceme Evropu funkční a otevřenou, ona ji v podstatě nechce. V tom si myslím možná trochu převažuje její francouzská imperialistická politika,“ řekla redakci Samková.