Útočník ze Sydney je podle australského premiéra narušený jedinec

Australský premiér Tony Abbott

Australský premiér Tony Abbott Zdroj: ctk

Muž, který v pondělí držel v Sydney 17 hodin jako rukojmí návštěvníky kavárny, byl podle australského premiéra Tonyho Abbotta hluboce narušený jedinec. Police ho neměla na svém seznamu sledovaných teroristů. Incident si vyžádal životy tří lidí a čtyři zraněné.

Mezi mrtvými je také útočník, jimž byl muž íránského původu Man Haron Monis. Abbott přiznal, že byl policii „dobře znám, ale že nebyl na seznamu osob sledovaných kvůli terorismu“.

Premiér s manželkou přišel položit květiny na Martinské náměstí v Sydney, kde lidé vytvořili ostrovem květin památník dvěma obětem Monisovy střelby.

Jedním z nich je čtyřiatřicetiletý manažer kavárny Lindt Chocolat Tori Johnson. Asi dvě hodiny po půlnoci místního času, kdy podle australských sdělovacích prostředků začal mít Monis potíže udržet se bdělý, se ho Johnson pokusil odzbrojit. Vrhl se prý na něj, aby umožnil lidem z kavárny utéct.

Monis ale začal střílet. Druhou obětí je osmatřicetiletá právnička a matka tří dětí Katrina Dawsonová, která byla zastřelena, když do kavárny vtrhlo policejní komando. Podle australského tisku se Dawsonová snažila ochránit svou těhotnou přítelkyni.