Útok na redakci amerického deníku The Capital nepřežilo pět osob. Policie střelce chytila

Střelba v redakci The Capital

Střelba v redakci The Capital Zdroj: Reuters

Střelba v redakci The Capital
Střelba v redakci The Capital
Střelba v redakci The Capital
Střelba v redakci The Capital
5
Fotogalerie

Střelec v redakci novin Capital Gazette ve městě Annapolis v americkém státě Maryland ve čtvrtek zastřelil pět lidí. Policie útočníka na místě zadržela. Podle amerických médií měl střelec dlouholetý spor s redakcí, kterou kvůli jistému článku žaloval za pomluvu. Podle agentury Reuters jde o jeden z nejhorších útoků na americká média za poslední léta.

Svědci citovaní Reuters popsali, že muž po vstupu do budovy zapálil dýmovnice a poté se prostřílel do redakce skleněnými dveřmi. Vzápětí pálil na lidi v místnosti: zastřelil čtyři novináře a obchodní asistentku.

Podle jednoho z reportérů, který se schoval pod stůl, útočník pak najednou palbu zastavil. "Nevím, proč přestal. Ale bylo to jako ve válečné zóně," řekl médiím novinář Phil Davis. Podle televize CNN útočník zbraň "neměl v bezprostřední blízkosti", když ho policie dopadla.

Podle amerických médií střílel osmatřicetiletý Jarrod Ramos. Agentura Reuters uvedla, že měl dlouhodobý spor s redakcí: v roce 2012 ji a jednoho jejího tehdejšího novináře zažaloval za pomluvu. Marylandský soud v roce 2015 potvrdil verdikt soudu nižší instance, který deník v kauze osvobodil.

Policie vyšetřuje střelbu jako lokální incident a nemá podezření na terorismus. Šéf místní policie William Krampf ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že redakce byla před útokem na sociálních sítích terčem hrozeb. Zda za vyhrožováním stál útočník, policejní šéf neupřesnil.

Capital Gazette přináší regionální zpravodajství z okolí metropole státu Maryland, kterou je město Annapolis. Vlastníkem je společnost Baltimore Sun Media Group. Deník The Capital dnes vyšel s titulní stránkou, na níž jsou fotky pěti obětí (tří mužů a dvou žen).

Soustrast rodinám obětí vyjádřil na twitteru už ve čtvrtek americký prezident Donald Trump. "Mé myšlenky a modlitby jsou s oběťmi a s jejich rodinami. Děkuji všem, kdo jsou na místě a pomáhají," napsal Trump. Také viceprezident Mike Pence vyjádřil soustrast a napsal: "Sledujeme situaci kolem hrozné střelby v Capital Gazette v Annapolisu. (Manželka) Karen a já se modlíme za oběti a jejich rodiny."

Jedna z žen, které útok v redakci přežily, reagovala na Trumpův tweet podrážděně. "Modliteb si vážím. Já jsem se modlila celou dobu, co jsem se schovávala pod stolem. Ale potřebujeme více než modlitby," řekla novinářka Selene San Feliceová televizi CNN. "Jak dlouho se o této střelbě bude psát? Ani ne týden," dodala.

Ve Spojených státech se letos zdvihla mohutná vlna demonstrací za přísnější regulaci prodeje zbraní, kterou inspirovali studenti po únorovém masakru na střední škole ve městě Parkland na Floridě. Tam střelec zabil 17 lidí, z toho 14 studentů. Kongres ovládaný republikány ale zatím nedospěl k zásadní shodě ohledně změny zákonů upravujících držení zbraní, což opozice přičítá vlivu mocné zbrojařské lobby.