Útoky proti islamistům USA stojí až 10 milionů dolarů denně

Stíhačka F/A-18 Super Hornet

Stíhačka F/A-18 Super Hornet Zdroj: US Navy

Nálety v Iráku a Sýrii stojí americkou armádu každý den až deset milionů dolarů (217 milionů korun). Jde nicméně relativně o malou sumu v porovnání se stovkami milionů dolarů utracených loni každý den během bojů v Afghánistánu, uvedl americký list USA Today. Američané podnikají v Iráku a Sýrii letecké údery proti ozbrojencům z hnutí Islámský stát.

Americký prezident Barack Obama nicméně již několikrát zmínil, že půjde o dlouhodobou kampaň, takže náklady na ni se mohou ještě významně zvýšit, odhadují vojenští analytici. Provoz i údržba bojových letounů totiž budou vyžadovat další investice do zbraní i personálu.

„Jestliže budou nálety v Sýrii a Iráku pokračovat delší dobu, jak prezident předpovídá, budou stát desítky miliard dolarů,“ uvedl vojenský analytik Loren Thompson z politologické organizace Lexington Institute. „Cena munice je jen jednou položkou na účtu. Tisíce zaměstnanců jsou dále potřeba na údržbu letounů, lety bezpilotních strojů i pro práci na válečných lodích,“ dodal.

Mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby odhaduje, že Pentagon za den v Iráku a Sýrii utratí od sedmi do desíti milionů dolarů. To by znamenalo ročně částku 2,5 miliardy až 3,65 miliardy dolarů (54,2 až 79 miliardy korun). Přitom rozpočet ministerstva obrany na operaci Trvalá svoboda v Afghánistánu byl ve fiskálním roce 2013 celkem 77,7 miliardy dolarů (1,7 bilionu korun). To znamená asi 212 milionů dolarů (4,6 miliardy korun) utracených za den.

Kirby slíbil, že výdaje v příštích dnech ještě upřesní. List USA Today nicméně již v této souvislosti zmínil, že například použité střely s plochou dráhou letu Tomahawk stojí 1,1 milionu dolarů za kus (24 milionů korun). Takzvané inteligentní bomby naváděné pomocí satelitů pak přijdou na 40 tisíc dolarů za kus (asi 870 tisíc korun) a například během středečních útoků jich bylo podle Pentagonu použito 18.