Utrácejte více, abyste pomohli eurozóně, žádá Německo šéfka MMF

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: CTK

Německo by mělo zvýšit investice, aby tak pomohlo povzbudit slábnoucí hospodářské oživení v eurozóně. Celá eurozóna pak potřebuje přijmout více strukturálních reforem, prohlásila šéfka MMF Christine Lagardeová.

Lagardeová v rozhovoru pro list Les Echos uvedla, že nejvíce pomoci oživení eurozóny by mohlo Německo, které si půjčuje za rekordně nízké úroky a je na nejlepší cestě vykázat třetí rok za sebou přebytek rozpočtu veřejného sektoru.

V dalším rozhovoru pro rozhlasovou stanici Radio Classique na dotaz, zda by Německo mohlo učinit více pro oživení evropské ekonomiky Lagardeová prohlásila: „Nám v Mezinárodním měnovém fondu se zdá, že (Německo) může jít o něco dál, že by mohlo udělat o něco víc, v zájmu Německa.“ Upozornila však, že investice by pro Německo měly být prioritou, pokud má k dispozici finanční prostředky, nejprve však vláda musí posoudit očekávaný hospodářský vývoj země.

Návrh rozpočtu Německa na příští rok počítá s tím, že země si poprvé od roku 1969 nebude půjčovat. Pod tlakem velkých ekonomik eurozóny však zatím německá vláda nechala otevřené dveře možnosti přesunu peněz z přebytku rozpočtu do investičních programů.

Lagardeová rovněž prohlásila, že země eurozóny potřebují pokračovat v současných hospodářských reformách, aby vytvořily flexibilnější trhy práce a zlepšily konkurenci. „To platí pro všechny…pro Francii, Německo, pro Itálii,“ dodala.

Ekonomika eurozóny nyní stagnuje a Evropská centrální banka ve čtvrtek oznámila sérii nových opatření, která mají podpořit ekonomický růst. Prezident ECB Mario Draghi pak rozšířil své výzvy vládám, aby pomohly ekonomickému růstu dalšími mimořádnými výdaji.