Už se perou. V Glasgowě se střetli stoupenci a odpůrci nezávislosti

Británie zůstane jednotná

Británie zůstane jednotná Zdroj: CTK/AP/David Cheskin

Triumfující zastánci zachování jednoty Británie se v noci na sobotu střetli ve skotském největším městě Glasgow se zastánci nezávislosti Skotska, zklamanými výsledky čtvrtečního referenda. Zasahovat musela pořádková policie, která šest výtržníků zatkla. Uvedla to britská média.

Skotové ve čtvrtečním referendu jasně odmítli perspektivu nezávislosti své země nečekaným rozdílem deseti procentních bodů. Předák skotských nacionalistů Alex Salmond kvůli prohře ohlásil rezignaci, Londýn a Evropská unie i USA si naproti tomu oddechly.

Výtržnosti v Glasgowě začaly v pátek odpoledne, když se stovky triumfujících unionistů shromáždily na nejrušnější křižovatce ve městě. V britskými vlajkami v ruce sborově zpívali britskou vlasteneckou píseň Rule, Britannia! a mnozí zapalovali světlice. Za soumraku obsadili stoupenci zachování jednoty Británie náměstí George Square, které bylo v minulých dnech dějištěm velkých mítinků obhájců samostatnosti Skotska.

Šest zatčených

Oba tábory se snažila od sebe oddělit pořádková policie, velký počet policistů na koních hlídkoval i v okolních ulicích, aby v zárodku bránil vzplanutí dalších bitek.

Policie podle BBC oznámila zatčení šesti osob. Žádné informace o případných zraněních prý ale nemá. Oficiálně se tak nepotvrdila zpráva, která se objevila na sociálních sítích, podle níž byl na náměstí George Square údajně pobodán jeden z odpůrců skotské nezávislosti.

Paul Millar: Skoti jsou v podstatě britští Slováci