Už víme, kdo močil na mrtvé Talibánce, tvrdí americká armáda

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Americký ministr obrany Leon Panetta dnes odsoudil jednání vojáků zachycených na videu, jak močí na tři mrtvé bojovníky radikálního hnutí Taliban. Video umístěné na YouTube vyvolalo odsouzení zástupců mezinárodních sil v Afghánistánu i afghánských představitelů. Americké vojenské námořnictvo začalo skandál vyšetřovat a dva ze čtyř vojáků již údajně identifikovalo.

„Měj se fajn, brácho,“ komentuje na videu své počínání jeden z vojáků. Jejich tváře nejsou na čtyřicetivteřinové sekvenci dobře patrné. Kdo chování vojáků nafilmoval a vystavil na internetu, není známo.

„Viděl jsem ty záběry. Jednání, které zachycuje, považuji za zcela odsouzeníhodné,“ uvedl Panetta, který dnes také telefonoval afghánskému prezidentovi Hamídovi Karzáímu. „Ti, kdo se na takovém jednání podíleli, budou v plném rozsahu pohnáni k odpovědnosti,“ zdůraznil.

Nejmenovaný představitel vojenského námořnictva uvedl, že byli identifikováni nejméně dva ze čtyř vojáků na videu. Podle něj byli členy praporu, který se vrátil loni na podzim na základnu v Severní Karolíně. Aspoň dva provinilci již nejsou příslušníky praporu, uvedl představitel, který hovořil podle agentury Reuters s podmínkou anonymity, protože případ je předmětem trestního vyšetřování.

Afghánské ministerstvo obrany označilo záběry za šokující. Prezident Karzáí řekl, že chování vojáků je „naprosto nelidské“, a vyzval Spojené státy, aby provinilce potrestaly.

Téměř shodně se vyjádřil i Taliban. „Je to nelidské, jde o nemorální a brutální akt okupantů,“ uvedl mluvčí hnutí v prohlášení. Případ podle něj přispěje k tomu, že „Američany a jejich spojence bude v Afghánistánu čekat jen krátký život“.

Agentuře Reuters ale mluvčí Zabíhulláh Mudžáhid řekl, že i když je video šokující, neovlivní jednání Talibanu s USA ani výměny zajatců. „Takovouto brutalitu jsme neviděli poprvé,“ řekl. „Víme, že naše země je okupována…ale toto video neovlivní naše jednání a výměnu vězňů, protože jsou v předběžném stádiu,“ dodal.

„Čin spáchala malá skupina Američanů, kteří už v Afghánistánu neslouží,“ uvedlo velení mezinárodních sil v Afghánistánu. Chování vojáků označilo za nevysvětlitelné.

Skandální jednání vojáků zaznamenaly i americké organizace hájící práva muslimů, které zaslaly Panettovi protestní dopis. „Všem viníkům musí být uložen ten nejpřísnější trest, který příslušné americké zákony a řády námořní pěchoty umožňují,“ napsala ministrovi v dopise Rada pro vztahy Ameriky s islámem.

Po potrestání vojáků volal dnes ráno i vlivný americký senátor a někdejší příslušník námořnictva John McCain. Podle něj je námořní pěchota jednou ze základních amerických institucí a její obraz byl nyní „pošlapán hrstkou zcela nedisciplinovaných lidí“.

Video může dál zhoršit protiamerické nálady Afghánců. Velení americké armády v současné době projednává kauzu vojáků, kteří loni v Kandaháru zabili neozbrojené afghánské civilisty. Případ se dostal na veřejnost, když fotografie vojáků s jedním ze zabitých zveřejnily časopisy Der Spiegel a Rolling Stone.