V Americe v říjnu přibylo 80 tisíc pracovních míst

ilustrační foto

ilustrační foto

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v říjnu překvapivě klesla na devět procent ze zářijových 9,1 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň za půl roku. Americká ekonomika minulý měsíc vytvořila 80.000 nových pracovních míst. Skomírající největší ekonomika světa tedy možná pomalu začíná znovu nabírat dech.

Údaje podle agentury Reuters naznačují určité zlepšení trhu práce, který je Achillovou patou amerického hospodářství. Říjnová tvorba pracovních míst zaostala za očekáváním analytiků, kteří počítali se vznikem 95.000 nových pracovních příležitostí. V září a srpnu však podle revidovaných údajů vzniklo o 92.000 míst více, než ministerstvo původně ohlásilo.

„Je to známka, že ekonomika je silnější, než jsme předpokládali,“ řekl k dnešním údajům analytik Karl Schamotta ze společnosti Western Union. „Není to fantastické oživení, ale je to dobré vzhledem k tomu, co se děje ve světě,“ dodal. Soukromý sektor minulý měsíc v USA vytvořil 104.000 nových pracovních příležitostí. Ve veřejném sektoru však 24.000 pracovních míst zaniklo.

Americká centrální banka (Fed) tento týden předpověděla, že největší ekonomika světa v letošním roce stoupne pouze o 1,6 až 1,7 procenta. To je zhruba o procentní bod méně, než předpokládala v předchozí prognóze. Ve druhém čtvrtletí růst americké ekonomiky zrychlil na 1,3 procenta z 0,4 procenta v předchozích třech měsících.