V americké Iowě začínají republikánské prezidentské primárky

Mitt Romney

Mitt Romney Zdroj: CTK

Americký stát Iowa zahájí dnes večer místního času maraton republikánských prezidentských primárek, ze kterých vzejde vyzývatel prezidenta Baracka Obamy pro listopadové volby. Na rozdíl od většiny amerických států tam ale voliči nebudou hlasovat za plentou jako při běžných volbách, ale kandidáta budou vybírat na stranických shromážděních. Za favority jsou v Iowě považováni bývalý guvernér Massachusetts Mitt Romney, texaský kongresman Ron Paul a bývalý senátor za Pensylvánii Rick Santorum.

Obyvatelé nepříliš velkého státu Iowa na americkém Středozápadě budou mít možnost ovlivnit budoucnost celých Spojených států na nejméně další čtyři roky. Výsledek úterního hlasování může mít výrazný vliv i na republikánské primárky v dalších státech, v nichž se o prezidentském kandidátovi bude rozhodovat až do června.

Podle nedělního průzkumu veřejného mínění publikovaného místními novinami Des Moines Register by zde favorit celých republikánských primárek Mitt Romney mohl získat kolem 25 procent hlasů. Na paty mu s 22 procenty šlape Ron Paul a bez šancí není s 15 procenty ani Rick Santorum, který zejména v posledních dnech rychle posiluje a kterému nahrává i fakt, že 41 procent dotázaných je ochotno své rozhodnutí ještě změnit.

Vedle této trojice o hlasy voličů bojují také bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich - který byl ještě nedávno považován za jednoho z favoritů celých republikánských primárek, ale v posledním průzkumu se pro něj v Iowě vyjádřilo jen 12 procent dotázaných - texaský guvernér Rick Perry a členka Sněmovny reprezentantů za Minnesotu Michele Bachmannová.

Sedmý republikánský kandidát na prezidenta - bývalý guvernér Utahu a bývalý velvyslanec v Číně Jon Huntsman - se hlasování v Iowě neúčastní. V rámci Republikánské strany je považován za liberála a v konzervativně naladěné Iowě by podle průzkumů neměl příliš velkou šanci na úspěch.

Stranických shromáždění se bude moci účastnit každý registrovaný republikánský volič, kterému bude nejpozději v den prezidentských voleb, tedy 6. listopadu, 18 let. Shromáždění se konají ve školách, v kostelích i v domácnostech. Začít by měla v 19. hodin místního času (ve středu 2. hodiny středoevropského) a trvat by měla dvě hodiny.

Vítěz primárek v Iowě získá 28 volitelů pro republikánský celonárodní sněm, který se bude konat v srpnu. Pro získání celostátní nominace potřebuje kandidát 1143 volitelů z celkového počtu 2285. Hlasování v Iowě tak sice nemá velký dopad na zisk počtu volitelů, může ale vyslat signál o síle kandidátů pro volby v dalších státech.