V Ankaře útočili sebevražední atentátníci, potvrdila vláda

Exploze v Ankaře

Exploze v Ankaře Zdroj: ctk/ap

V Ankaře v sobotu útočili dva sebevražední atentátníci, potvrdil dnes turecký premiér Ahmet Davutoglu. Podle něj jsou vyšetřovatelé díky analýze DNA blízko identifikaci pachatelů a vycházejí nyní přednostně z hypotézy, že za útokem stojí radikálové z hnutí Islámský stát (IS). Při výbuších podle nové bilance zemřelo 97 lidí, z téměř 250 vážněji zraněných osob je stále 60 v kritickém stavu.

Turecko po útocích, které se odehrály tři týdny před předčasnými parlamentními volbami, výrazně posílí bezpečnost, oznámil ministr vnitra. O odložení či zrušení voleb se ale podle něj neuvažuje. Turecko od nedělního rána drží třídenní smutek a všechny politické strany přerušily předvolební kampaně. Prokurdská Lidová demokratická strana (HDP) podle svého mluvčího uvažuje o tom, že s ohledem na bezpečnost zruší všechny předvolební mítinky.

K odpovědnosti za útoky se dosud nikdo nepřihlásil, premiér Davutoglu ale už o víkendu řekl, že za nimi nejspíše stojí buď islamisté z IS, kurdští separatisté ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) nebo některá z krajně levicových organizací. Policie se prý ale soustředí zejména na islamistickou stopu, protože způsob provedení se velice podobá červencovému útoku ve městě Suruç u hranice se Sýrií. K němu se přihlásil právě IS.

Útoky v Ankaře jsou nejkrvavějším takovým činem v dějinách Turecka. Ošetření muselo vyhledat celkem přes pět stovek lidí, polovina z nich měla vážnější zranění. Oficiální bilance hovoří o 97 obětech na životech, opoziční strana HDP tvrdí, že mrtvých je více - 128.

Většinu obětí se podle vlády už podařilo identifikovat a těla byla vrácena pozůstalým, kteří začali své blízké pohřbívat. Pohřbu sedmi obětí na předměstí Istanbulu se zúčastnily stovky lidí. Někteří provolávali protivládní hesla, na smuteční obřad dohlížela policie s obrněnými vozidly a vodními děly.