V Budapešti přestalo kvůli návalu migrantů fungovat nádraží

Budapešťské Východní nádraží

Budapešťské Východní nádraží Zdroj: ctk/ap

Budapešťské Východní nádraží
Budapešťské Východní nádraží
Budapešťské Východní nádraží
Budapešťské Východní nádraží
5
Fotogalerie
Budapešťské Východní nádraží (Keleti) bylo na neurčitou dobu uzavřeno a cestující byli vyzváni, aby budovu i všechna nástupiště opustili. Z nádraží v pondělí odjely stovky migrantů do Rakouska a Německa. České dráhy zatím nemají zprávy o celkovém dopadu uzavření nádraží Keleti na spoje mezi Českem a Maďarskem.

Mluvčí maďarských státních drah MAV oznámil, že žádné vlaky do Keleti nepřijíždějí ani z něho neodjíždějí. Na nádraží i v jeho okolí vládne chaotická situace, protože tisíce migrantů se i dnes chtějí dostat do spojů vypravovaných do západoevropských zemí.

Policisté podle agentury MTI zablokovali přístupy na nástupiště, včetně podchodů a množství běženců stojí před policejními kordony i za nimi na peronech. Stovky rozčílených lidí demonstrují před uzavřenými branami a halasně se domáhají jejich otevření. Mávají přitom jízdenkami, které si koupili poté, co v pondělí už mohly více než tři tisíce uprchlíků nastoupit do vlaků a odjet do Rakouska a Německa.

Vládní mluvčí Zoltán Kovács na dotaz Reuters ohledně důvodu uzavření Východního nádraží v mailem zaslané odpovědi uvedl, že Maďarsko se snaží vyhovět právním předpisům Evropské unie, což znamená, že každý, kdo chce cestovat uvnitř EU, musí mít platný pas a schengenská víza. V pondělí však podle všeho málokterý migrant, který odjel z Budapešti do Rakouska, těmto požadavkům vyhovoval.

Informační služba společnosti MAV sdělila, že všechny služby pro železniční stanici Keleti budou dočasně vyřizovány pouze na stanicích Kőbánya felső a Rékosrendező mimo centrum Budapešti. O něco později agentura MTI sice informovala, že vnitrostátní doprava přes Východní nádraží byla obnovena, ale migrantům není vstup povolen.

Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský po zprávách o uzavření Keleti upřesnil, že vlaky by měly podle informací z Maďarska odjíždět z jiných nádraží. Nejméně jeden ranní spoj z Budapešti, který již do Česka dorazil, byl ale podle něj o více než půl hodiny opožděn zřejmě právě kvůli zásahu souvisejícímu s uprchlíky. Zpoždění až o 50 minut hlásí i další spoj mířící z Maďarska přes Česko do Německa, ale není jasné, jestli kvůli zásahu proti migrantům.

Berlín a Madrid žádají rozdělování běženců mezi země EU
Evropská unie musí spravedlivě rozdělovat uprchlíky mezi jednotlivé členské země. Dnes se na tom v Berlíně shodli německá kancléřka Angela Merkelová a španělský premiér Mariano Rajoy. Podle nich je třeba při určování počtu běženců pro jednotlivé státy nutné zohlednit hospodářskou situaci konkrétních zemí.
Oba politici v této souvislosti vyzvali Evropskou komisi, aby co nejdříve sestavila unijní seznam zemí, které lze považovat za bezpečné. Uprchlíci z těchto států by v podstatě neměli šanci získat politický azyl, takže by EU mohla lépe pomáhat těm, kteří prchají před válkou nebo před pronásledováním.