V Chorvatsku je 6200 běženců, Slovinsko zavádí hraniční kontroly

Uprchlíci - ilustrační foto

Uprchlíci - ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Chorvatsko se po uzavření maďarsko-srbské hranice potýká s nebývalým náporem uprchlíků mířících dále do Evropské unie. Dnes dopoledne k jedenácté hodině bylo podle chorvatského premiéra Zorana Milanoviče v zemi přítomno asi 6200 běženců. Situace v příhraničním městečku Tovarnik, kde několik tisíc lidí čeká na přepravu do Záhřebu, byla dnes odpoledne mimořádně napjatá kvůli nedostatku vlaků a autobusů.

V ohromném vedru není podle novinářů informujících z místa k dispozici dostatek vody, jídla a stínu. Do Chorvatska navíc přicházejí další uprchlíci. Někteří běženci se pokusili opustit Tovarnik pěšky po kolejích, ale pořádková policie jim v tom zabránila a koleje blokuje.

Tamní úřady očekávají, že v příštích dvou týdnech dorazí až 20 tisíc imigrantů. Napjatá situace panuje podle chorvatských médií na nádraží ve městečku Tovarnik u srbské hranice, kde několik tisíc lidí čeká v obrovském vedru na vlaky do Záhřebu.

Na příliv imigrantů se chystá i Slovinsko, které je součástí schengenského prostoru volného pohybu osob a které sdílí hranice také s Rakouskem, Itálií a Chorvatskem. Lublaň proto ode dneška podle mluvčího Evropské komise Margaritise Schinase zavedla na příštích deset dní hraniční kontroly.

O uprchlické krizi dnes jednal Milanović s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem a slovinským premiérem Miro Cerarem v Lublani. Faymann po schůzce podle agentury Reuters vyzval k zavedení „nových a lepších imigračních zákonů“ a k uspořádání summitu Evropské unie k uprchlické problematice. „Musíme se s tímto problémem vypořádat tam, kde začínají vnější hranice,“ řekl Faymann.

Slovinský premiér Cerar dodal, že jeho země přijme žadatele o azyl, ale nehodlá vytvořit „koridor“ pro uprchlíky, aby mohli přes Slovinsko přejít do Rakouska. Chorvatský premiér Milanović běžencům už dříve slíbil pomoc a volný průchod do západní Evropy, dnes ale varoval, že Chorvatsko má jen omezenou kapacitu pro příjímání uprchlíků.

První vlak s asi 800 imigranty dorazil do Záhřebu dnes brzy ráno. Sociální sítě vzápětí zaplavily snímky chorvatských policistů, jak pomáhají s vystupováním malým dětem. Právě v chorvatské metropoli zřídila vláda střediska pro běžence. Podle vlády zvládnou přijmout „tisíce, ale nikoli desetitisíce“ imigrantů.

Chorvatský ministr zdravotnictví Siniša Varga ale dnes uvedl, že země v následujících dvou týdnech očekává až 20 tisíc uprchlíků. Reuters v této souvislosti píše, že dnes opustily srbsko-maďarskou hranici stovky běženců, kteří v autobusech míří do Chorvatska. „Uprchlíci přicházejí do Chorvatska přes několik hraničních přechodů,“ sdělila dnes policie v prohlášení.