V Egyptě zřejmě zabíjely i české zbraně, Česká zbrojovka vývoz zastavila

Nepokoje v Egyptě

Nepokoje v Egyptě

Česká zbrojovka Uherský Brod pozastavila vývoz svých pistolí do Egypta. Podle organizace Amnesty International (AI) byly totiž nejspíše i české zbraně použity proti demonstrantům během nepokojů, které zemí v posledních týdnech zmítají. Jen za poslední týden při střetech vládních ozbrojených sil s příznivci svrženého prezidenta Muhammada Mursího zemřely stovky lidí.

„Zbraně z Česka mohly zabíjet v Egyptě. Česko tam vyvezlo v minulosti zbraně podobné těm, které byly použity ze strany ozbrojených složek při zásahu 14. srpna,“ uvedla mluvčí české pobočky AI Martina Pařízková. Podle organizace je ČR jedním z 11 hlavních vývozců takových zbraní do tohoto severoafrického státu.

Česká zbrojovka v květnu vyhrála tendr egyptského ministerstva vnitra na dodávku 50 tisíc pistolí. Část pistolí CZ P-07 už Egypťané dostali, podle AI to bylo 15 100 pistolí. Loni v únoru a červenci zbrojovka do země vyvezla dalších 3500 zbraní.

„Zveřejněná čísla potvrdit nemohu. Mohu ale potvrdit, že poslední dodávku jsme uskutečnili v květnu a na základě vývoje situace jsme další dodávky do Egypta pozastavili,“ řekl Karel Šimánek z České zbrojovky. Podrobnosti o kontraktu včetně jeho hodnoty firma nezveřejnila. V květnu její šéf jen řekl, že roční kontrakt je za stovky milionů korun. Na něj prý mělo navázat dodání několika stovek samopalů Škorpion.

Podle Šimánka zatím nelze odhadnout, zda a kdy bude zakázka na dodávku pistolí pro egyptskou policii dokončena. Připomněl, že všechny vývozy zbraní podléhají licenčnímu řízení ministerstva průmyslu a obchodu, jehož účastníkem je i ministerstvo zahraničních věcí. Česká zbrojovka je jednou z největších zbrojařských firem v ČR. Jeho roční tržby v posledních letech překračují dvě miliardy.

USA dovezly letadla i tanky

Amnesty International vyzvala, aby vývoz zbraní a munice do Egypta pozastavily všechny země. Přestat by měly hlavně dodávky pistolí a brokovnic, které ozbrojené složky používají proti demonstrantům.

Například Kypr do Egypta loni a předloni vyvezl munici za více než 760 tisíc eur, dodávky v hodnotě stovek tisíc eur dorazily i z Německa, Itálie, Španělska či Švýcarska. Francie do země v lednu dodala 47 obrněných vozidel. Proti demonstrantům použila armáda i dříve dodané obrněné vozy z Nizozemska a USA.

Nepokoje v EgyptěNepokoje v Egyptě

Organizace TransArms USA a International Peace Information Service tvrdí, že USA do Egypta v lednu vyvezly obrněná vozidla, tanky, různé vrtulníky a letadla či různé střely a nebezpečné chemikálie. Vyplývá to z dokumentů popisujících náklad dvou lodí, které dopluly do egyptského přístavu Damietta.

Podle generálního tajemníka AI Salila Shettyho není použití „nepřiměřené a bezdůvodné smrtící síly“ ve světě ojedinělé. V Egyptě i jinde panují také obavy, že by se dodávky zbraní mohly dostat do rukou někomu jinému než původním příjemcům a mohly by se zneužít. Shetty zdůraznil, že by země proto měly ratifikovat Smlouvu o obchodu se zbraněmi. OSN ji přijala letos v dubnu.

Podle výroční zprávy ministerstva průmyslu o kontrole vývozu vojenského materiálu z roku 2011 se do Egypta na základě licencí vyvezl vojenský materiál v hodnotě 4,5 milionu eur (116 mil. Kč). Šlo hlavně o střelivo, pozemní vozidla, elektronická zařízení pro vojenské použití, chemické a biologické toxické látky a zbraně s ráží nad 20 mm. Podle zprávy také licenční správa MPO na žádost ministerstva zahraničí dočasně na začátku roku 2011 pozastavila export určitého vojenského materiálu do Egypta a Jemenu.

Ministři zahraničí Evropské unie se na zasedání v Bruselu dohodli na tom, že pozastaví všechny licence na vývoz zbraní do Egypta, který by mohly být použity při „vnitřních represích“.

Tereza Zavadilová: Z arabského jara dýchá evropská zima