V Halabu dál probíhají těžké boje, povstalci museli ustoupit

Protivládní síly v Halabu

Protivládní síly v Halabu Zdroj: ctk

Syrská armáda v protiofenzivě u Halabu vybojovala zpět oblasti, které se od neděle podařilo obsadit oponentům Damašku. V bojích ale podle syrské organizace na ochranu lidských práv (SOHR) přišlo o život až 40 civilistů. Současné boje o Halab, rozdělený od roku 2012 na povstaleckou a vládní část, jsou považovány za dosud vůbec nejtěžší. Armáda v červenci obklíčila východní část města, kterou ovládá opozice. Odřízla tak rebely i přes 200 tisíc civilistů od zásobovacích tras.

Povstalci v neděli odpověděli velkou protiofenzivou, přičemž obležení na několika místech prorazili. V noci na dnešek však armáda obsadila dva kopce a dvě vesnice na jihu města. Provládní list Al-Vatan napsal, že vojáci postupují na jihu a jihozápadě od města, kde předtím utrpěli porážky. Na straně povstalců bojují členové Fronty dobytí Sýrie, donedávna nazývané fronta An-Nusra. Armádě podle SOHR pomáhá ruské letectvo a v pozemních bojích pak členové libanonského Hizballáhu a také íránští bojovníci.

Čtěte více: Humanitární akce v Aleppu budí pochyby o záměrech Asada a Moskvy

V nočních bojích zahynulo deset civilistů, mezi nimiž byly čtyři děti, od neděle pak padlo 40 civilistů. Ramí Abdar Rahmán ze SOHR označil současné boje u Halabu za „poslední šanci“ povstalců prorazit obležení. Vláda podle něj ofenzivu dlouho připravovala a také pro armádu je získání celého Halabu „otázkou života a smrti“.

Rusko a syrská armáda minulý týden ohlásily otevření několika evakuačních koridorů pro civilisty z povstalecké části Halabu. OSN už minulý týden upozornila, že situace je natolik nepřehledná, že pro civilisty jsou tyto trasy nebezpečné. Rozhodnutí Ruska a Sýrie dnes kritizovalo společně asi 40 nevládních organizací, které oznámily, že jsou „šokovány rozhodnutím o předstíraných humanitárních trasách“.

Několik rodin odešlo

Podle Damašku koridorů několik rodin využilo a z Halabu odešly, což ale opozice popřela. USA vyzvaly bojující strany, aby se zdržely útoků v zájmu bezpečí civilistů, na což dnes náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabokov řekl, že „když se nyní díky syrské armádě s ruskou pomocí daří v boji proti teroristům, žádají Američané zastavení bojů“.

Skupina 39 nevládních organizací ke koridorům vydala prohlášení: „Jsme tím návrhem šokováni. Skutečná humanitární operace nemůže dávat obyvatelům Halabu na vybranou mezi útěkem k útočníkům, nebo setrváním v obležené a trvale bombardované oblasti. Dokud se bojuje a nebyla obnovena důvěra, nemohou civilisté věřit v bezpečnost těchto humanitárních koridorů. Žádáme, aby OSN zajistila bezpečnost a ochranu osobám, které se rozhodnou odejít.“

OSN před zahájením humanitárních operací většinou požaduje uzavření dočasného příměří a také záruky od syrské vlády pro humanitární konvoje.