V Indickém oceánu se možná našly části malajsijského letadla

Indonéští piloti pátrají po zmizelém malajsijském letadle

Indonéští piloti pátrají po zmizelém malajsijském letadle Zdroj: CTK/AP

Satelitní snímky objevily v Indickém oceánu dva předměty, které by mohly být spojené se zmizelým malajsijským letadlem, které je od 8. března pohřešováno i s 239 osobami na palubě. Informoval o tom dnes australský premiér Tony Abbott, kterého citovala agentura Reuters.

Také malajsijský ministr dopravy Hishammuddin Hussein dnes novinářům potvrdil, že existuje nové vodítko v pátrání po pohřešovaném letadle. Mohly by jím být objekty, jež objevil satelit. „Mohu potvrdit, že máme nové vodítko,“ prohlásil Hussein po australském oznámení, že satelit zaznamenal na hladině moře objekty, jež by mohly pocházet z pohřešovaného letadla. „Tak jako od prvního dne od zmizení letadla sledujeme každé jednotlivé vodítko a tentokrát doufáme, že by mohlo být pozitivní,“ dodal ministr.

„Vyšly najevo nové a důvěryhodné informace v souvislosti s pátráním v jižním Indickém oceánu,“ řekl Abbott australskému parlamentu. „Australský úřad pro námořní bezpečnost (AMSA) dostal informace založené na družicových snímcích o objektech, které by mohly být s pátráním spojené,“ dodal premiér s tím, že na místo zamířila letadla a lodě, aby nález prověřily.

Nezřetelné kusy v moři

To, co by mohlo být troskami pohřešovaného letadla, je „nezřetelné“, největší kus měří 24 metrů, uvedli činitelé AMSA. Austrálie podle nich poslala do oblasti čtyři pátrací letadla a dvě lodi. Jak uvedla agentura AP, dané místo se nachází 2500 kilometrů jihozápadně od australského Perthu.

Voda v místě pátrání je hluboká několik tisíc metrů a špatná viditelnost může hledání komplikovat, i když počasí je vcelku mírné, upřesnili činitelé AMSA.

Dopravní letoun společnosti Malaysia Airlines zmizel cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu. Veškeré snahy zjistit, co se s ním stalo, byly zatím marné.