V Indii již jde proud po ochromujícím výpadku

výpadek proudu v Indii

výpadek proudu v Indii Zdroj: ctk

Dnes byly v Indii obnoveny dodávky energie. V úterý země zažila masivní výpadek elektřiny, který zanechal bez proudu přes 670 milionů lidí.
Úterní výpadek následoval poté, co se v pondělí bez proudu ocitlo asi 370 milionů lidí. Vláda nařídila vyšetření příčin, které vedly ke zhroucení sítě, jež zanechalo zhruba polovinu obyvatel bez proudu.
Výpadky proudu z tohoto týdne byly v Indii největší za více než deset let.
Přerušení dodávek menšího rozsahu však v Indii nastávají takřka denně, což vyvolává opakované pouliční protesty. Energetický deficit dosahuje v Indii ve špičce 12 procent.
Celé selhání vyvolává otázky o zastaralé infrastruktuře třetí největší ekonomiky v Asii.
10
Fotogalerie
Dodávky elektřiny byly dnes obnoveny v Indii. V úterý země zažila masivní výpadek elektřiny, který zanechal bez proudu přes 670 milionů lidí. S odvoláním na indickou vládu o tom informovala agentura AP.

Úterní výpadek následoval poté, co se v pondělí bez proudu ocitlo asi 370 milionů lidí. Vláda nařídila vyšetření příčin, které vedly ke zhroucení sítě, jež zanechalo zhruba polovinu obyvatel bez proudu.

Výpadky proudu z tohoto týdne byly v Indii největší za více než deset let. Přerušení dodávek menšího rozsahu však v Indii nastávají takřka denně, což vyvolává opakované pouliční protesty. Energetický deficit dosahuje v Indii ve špičce 12 procent.

Celé selhání vyvolává otázky o zastaralé infrastruktuře třetí největší ekonomiky v Asii. V pondělí si Indie musela kupovat elektřinu i ze sousedního malého království Bhútán.

Letos situaci zhoršil slabý monzun, který způsobil sucho a donutil rolníky více čerpat vodu ze studní elektrickými pumpami.

Experti upozorňují na to, že Indie potřebuje výrobu elektřiny razantně zvýšit. Mimo jiné proto, že stamiliony Indů stále ještě nejsou na státní síť napojeny; podle internetové encyklopedie Wikipedia jde v Indii o 300 milionů obyvatel.

To paradoxně zmírnilo dopady výpadků, stejně jako fakt, že Indové jsou na časté selhání elektrické rozvodné sítě zvyklí. Velké továrny, nemocnice i letiště také mají z těchto důvodů běžně záložní generátory.