V Istanbulu hrozí teroristické útoky na MHD, varují Němci

Turecko, Istanbul,

Turecko, Istanbul, Zdroj: Miroslav Zamecnik

Německé ministerstvo zahraničí varovalo před možnými teroristickými útoky na městskou hromadnou dopravu v Istanbulu. Možné akce kurdských radikálů z PKK proti infrastruktuře a obyvatelům největšího tureckého města prý mají být odvetou za letecké útoky na kurdské vojenské základny v Iráku.

Bezpečnostní situace v Turecku se vyhrotila v minulém týdnu, kdy turecká armáda začala kromě radikálů z IS bombardovat také kurdské bojovníky. PKK ihned po zahájení tureckých náletů vypověděla několikaletý mírový proces, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pak v úterý potvrdil, že tento proces je již „neobnovitelný“.

Pohraniční zóna, na jejímž vytvoření na syrsko-turecké hranici se dohodlo Turecko s USA, je jenom záminka pro zásah proti Kurdům. Ankara chce jejím ustavením zabránit Kurdům budovat vlastní region, kritizoval nedávno Erdoganovo rozhodnutí vůdce turecké prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) Selahattin Demirtaş.

Počet zahraničních návštěvníků Turecka za posledních šest měsíců meziročně klesl o 2,25 procenta na 14,89 milionu. Vyplývá to z aktuální statistiky tureckého ministerstva turistiky.