V Itálii se konaly velké demonstrace proti Berlusconiho vládě

Demonstrace v Itálii

Demonstrace v Itálii

V Římě a Miláně se dnes konaly velké demonstrace proti vládě premiéra Silvia Berlusconiho. Podle agentury APA se v obou městech sešly desetitisíce lidí, převážně státních zaměstnanců a studentů. V italské metropoli vyšli do ulic státní zaměstnanci, učitelé a studenti demonstrovat proti úsporným plánům vlády. Protest svolala největší odborová ústředna v zemi CGIL.

Protestující ukazovali transparenty s ironickými slogany proti Berlusconimu. „Mezinárodní finanční trhy odmítají bunga-bunga,“ stálo na jednom z nich v narážce na snížení ratingu Itálie a na erotické večírky, jejichž pořádání Berlusconimu přineslo stíhání kvůli podezření ze sexuálních vztahů s nezletilými.

Italské odbory varovaly před hromadným propouštěním ve státní sféře. Úsporný balík, který italský parlament schválil minulý měsíc, počítá s celkovými škrty ve výši 54 miliard eur (přes 1,3 bilionu korun). Možné například nebude zaměstnávat důchodce.

V Miláně se demonstrace proti Berlusconimu zúčastnily tisícovky lidí údajně z celé Itálie. Manifestaci tam zorganizovalo opoziční hnutí Svoboda a spravedlnost. „Berlusconi, odstup!“ volali demonstranti, mezi nimiž byli milánský starosta Giuliano Pisappia, intelektuálové a umělci jako například spisovatel a novinář Roberto Saviano.

Berlusconi se nenechal demonstracemi ohromit. „Naší zemi by velmi uškodilo, kdyby se teď konaly nové volby, politická nestabilita by byla v této fázi škodlivá,“ prohlásil dnes před svými stoupenci ze strany Lid svobody.