V Japonsku se zřítil tunel na frekventované dálnici, nejméně tři mrtví

Tunel v Japonsku

Tunel v Japonsku Zdroj: ctk

Neštěstí, při němž se dnes nedaleko Tokia zřítil na projíždějící automobily strop tunelu, si zatím vyžádalo tři mrtvé. Oznámily to japonské televize. V autech, která zůstala uvězněná pod betonovými kvádry, je zřejmě více lidí, ale ještě ne všichni byli vyproštěni.

Záchranné práce byly kvůli nebezpečí propadu dalších částí stropu na několik hodin pozastaveny, ale už znovu pokračují.

Původně se hovořilo o sedmi pohřešovaných a dvou raněných. Stometrová sekce stropu tunelu Sasago spadla ráno v osm hodin místního času (o sobotní půlnoci SEČ) na projíždějící automobily. Některé z nich začaly hořet, podle původních zpráv bylo uvnitř tunelu asi 25 vozů.

Tunel o délce necelých pět kilometrů je v prefektuře Jamanaši a od Tokia je vzdálen asi 80 kilometrů. Spojuje metropoli s Nagojou a jde o velmi vytíženou silniční trasu mezi východem a západem Japonska.

Provozovatel trasy příčinu zřícení tunelu zatím nezná. Japonsko je místem častých zemětřesení, ale dnes v oblasti žádné otřesy půdy zaznamenány nebyly.

Někteří z motoristů popsali, že viděli beton padat na auta před sebou, vystoupili a začali utíkat ven z tunelu. Dalším se podařilo před sutí ujet. „Šlápl jsem na plyn, ale bylo už trochu pozdě. Kus betonu spadl i na moje auto. Stále jsem přidával a podařilo se mi ujet. Když jsem se ale rozhlédl, viděl jsem, že spadla polovina stropu,“ řekl reportér stanice NHK, který tunelem právě projížděl.

Z hustého a palčivého kouře se podařilo uprchnout buď únikovým východem nebo vozovkou k ústí tunelu několika desítkám lidí. Tři z nich byli převezeni k ošetření do nemocnice. Několika lidem se podařilo zatelefonovat, že jsou uvězněni v autech a troskách. U ústí tunelu záchranáři postavili provizorní přístřešek a poblíž je připraven k evakuaci raněných vrtulník.

Jde o nejhorší neštěstí tohoto druhu v Japonsku od roku 1996, kdy se zřítil tunel a padající trosky rozdrtily automobily a jeden autobus. Zahynulo tehdy 20 lidí. Japonsko má rozsáhlou a dobře udržovaná dálniční síť, která vede hornatým terénem a zahrnuje tisíce tunelů. Dálnicemi denně projíždí miliony motoristů.