V Katovicích se střetly dvě různé váhy

důl, uhlí

důl, uhlí Zdroj: E15

Malá firma CZG chce poslat do konkurzu těžařského obra. Důvod: nezaplacení tří milionů zlotých (asi 18 milionů korun) za dodané zboží.

Společnost Kompania Węglowa (KW) založená v roce 2003 je podle vlastních údajů největším producentem černého uhlí v Evropské unii. Zaměstnává 60 tisíc lidí, jejích 15 dolů dodává přes 30 procent černého uhlí vytěženého v EU.
Velcí ale mívají velké problémy. Následkem světové krize se propadla výroba – s ní klesla spotřeba energií a tak i poptávka po palivech, což pocítila i KW. V jejích skladech leží šest milionů tun neprodejného uhlí.

Aby uvedl finance do pořádku, neplatil holding dodavatelům včas, nýbrž se 120denním zpožděním. Mnozí obchodní partneři to se skřípěním zubů přijali. Ale ne firma CZG, která sídlí v Katovicích ve stejné ulici jako KW. Čekání 120 dnů na 3,134 milionu zlotých za ocelová lana, která dodala do čtyř dolů KW, by ji položilo. A tak se dodavatel po několikerých upomínkách rozhodl podat na KW návrh na konkurz.

Mluvčí KW Zbigniew Madej řekl deníku Gazeta Wyborcza, že těžař byl kvůli špatné finanční situaci skutečně nucen platby všem dodavatelům o 120 dní odložit. „Situace není katastrofální, ale je složitá,“ objasnil mluvčí. Dlužné účty budou vyrovnány na podzim, až se zvýší poptávka po uhlí, ujistil. Výjimku pro obchodního partnera v žádném případě KW udělat nechce, i když ji návrh na konkurz překvapil. „Kompania Węglowa má obrat 12 miliard zlotých a návrh na vyhlášení insolvence kvůli třem milionům zlotých zní jako špatný vtip,“ uzavřel Madej.

Návrh může každopádně spustit lavinu, myslí si jeden z obchodních partnerů KW oslovený deníkem Gazeta Wyborcza. Další se zdá být naopak přesvědčen, že rozhodnutí CZG bylo ukvapené a že teď firma musí počítat s tím, že „do konce světa“ nepodepíše s KW žádnou smlouvu. Tím může poškodit sebe i další menší firmy.