V Keni nouzově přistál boeing Air France, šlo o falešný poplach

Boeing 777 Air France

Boeing 777 Air France Zdroj: Air France

Na palubě letadla společnosti Air France, které muselo nouzově přistát v Keni, žádná výbušnina nebyla. Oznámil to dnes šéf aerolinek, podle něhož šlo o falešný poplach. Boeing 777 se 473 lidmi na palubě měl namířeno z ostrova Mauritius do Paříže, po nálezu podezřelého balíčku na toaletě se ale posádka rozhodla přistát v keňské Mombase. Policie už vyslechla některé z evakuovaných pasažérů a pak uvedla, že v balíčku žádnou výbušninu neobjevila.

„Z informací, které máme k dispozici, vyplývá, že ten předmět nemohl způsobit výbuch ani poškodit letadlo. Šlo o směs lepenky, papírů a kuchyňského budíku,“ uvedl ředitel Air France Frédéric Gagey. Podle něj šlo a falešný poplach a vedení letecké společnosti je teď v kontaktu s francouzskou prokuraturou, která chce zahájit vyšetřování případu.

Let číslo 463 odstartoval z Mauritia v sobotu ve 21:00 místního času (18:00 SEČ) a do Paříže měl dorazit dnes před 06:00 SEČ. Kvůli poplachu na palubě však letadlo se 459 cestujícími a 14 členy posádky dnes po půlnoci místního času (v sobotu před 23:00 SEČ) dosedlo na ranvej letiště v Mombase.

Cestující byli podle mluvčího keňské policie Charlese Owina bezpečně evakuováni. Policejní pyrotechnická jednotka pak z letadla odnesla podezřelý balíček a nyní jej zkoumá.

Boeing Air France, který nouzově přistál v KeniBoeing Air France, který nouzově přistál v Keni | ctk/APBoeing Air France na letišti v Mombase

Do Mombasy se okamžitě vypravil keňský ministr vnitra Joseph Nkaissery, který na tiskové konferenci řekl, že vyšetřovatelé vyslechli několik cestujících z letadla. Neuvedl ale ani jejich počet, ani žádné další podrobnosti. Není tedy jasné, zda byli cestující zatčeni, anebo zda jsou považováni za podezřelé. Agentura AP později uvedla, že vyslechnuto bylo šest pasažérů.

„Jsme v kontaktu s Mauritiem, abychom zjistili, jak vypadaly bezpečnostní prohlídky pasažérů,“ řekl dále ministr.

O evakuované lidi se starají zaměstnanci letiště a společnost Air France uvedla, že do Mombasy posílá náhradní stroj, který by měl cestující dopravit do Paříže. Letadlo by mělo směr Paříž odstartovat dnes v podvečer.

Francie po listopadových útocích v Paříži bere každou hrozbu související s možným terorismem velmi vážně. Od útoků platí v zemi výjimečný stav provázený mimořádnými bezpečnostními opatřeními a zvýšenými pravomocemi policie.