V KLDR už prý lidé umírají hlady i v nejúrodnějších oblastech

Severokorejští zemědělci na jedné z mála cizincům přístupných farem v zemi

Severokorejští zemědělci na jedné z mála cizincům přístupných farem v zemi Zdroj: wikimedia.org

Potravinová krize v KLDR už krutě postihuje i ty nejúrodnější oblasti na jihozápadě země. Také v regionech, které jsou tradičními dodavateli rýže, již umírají lidé hlady, napsala dnes agentura AFP s odvoláním na jihokorejský zpravodajský server Daily NK.

„Kvůli ještě většímu nedostatku potravin v tomto roce se objevily zprávy, že lidé umírají hlady dokonce i v provinciích Hwanghe namdo a Hwanghe pukto,“ uvedl server Daily NK s odkazem na zemědělské srdce země.

Šest lidí - dětí a starších občanů - zemřelo kupříkladu hlady v jediné vesnici v okrese Sinkje poté, co úřady rozhodly dodat každé domácnosti nouzovou dávku obsahující pouze jeden až dva kilogramy kukuřice, sdělil zmíněný zdroj.

Daily NK rovněž informoval, že v každém zemědělském družstvu v oblasti města Hedžu si nedostatek potravin vyžádal v průběhu dubna zhruba desítku obětí. V provincii Hwanghe namdo podlehl podvýživě blíže neupřesněný počet dělníků místní ocelárny, když zde bylo zcela zastaveno rozdávání potravinových přídělů.

Podle Daily NK je za kritickou situací snížení produkce rýže v důsledku povodní v loňském roce. Většina podzimní sklizně putovala do armádních zásobovacích skladů či k obyvatelům metropole Pchjongjangu, kde žije elita komunistického režimu, konstatoval webový deník.

V provincii Hwanghe namdo byla navíc situace zkomplikována obchodními a cestovními omezeními během tříměsíčního období smutku po smrti bývalého severokorejského komunistického vůdce Kim Čong-ila, který zesnul 17. listopadu.

Distribuce potravin nefunguje

Oficiální systém distribuce potravin v KLDR, který je součástí státem řízené severokorejské ekonomiky, se zhroutil v období hladomoru v polovině 90. let minulého století, jenž si podle OSN vyžádal statisíce lidských životů.

Od té doby si KLDR nedokázala s akutním nedostatkem potravin poradit. Dárcovské projekty OSN opakovaně brzdí mezinárodní sankce, které trestají severokorejskou neochotu vzdát se raketových a jaderných programů. Spojené státy pozastavily plán dodat Pchjongjangu 240.000 tun potravin, když KLDR 13. dubna navzdory varování Západu vypustila svou další raketu.