V Německu se virem zika nakazilo už pět lidí

Virus zika pod mikroskopem

Virus zika pod mikroskopem Zdroj: Wikimedia Commons (CC0)

Během nynější vlny nákazy virem zika, který zřejmě poškozuje mozek ještě nenarozených dětí, zaznamenalo Německo celkem pět případů. Oznámil to hamburský Institut Bernharda Nochta pro tropickou medicínu. Nákazu lékaři zjistili v rozmezí loňského října až letošního ledna, informují německá média.

Jedním z posledních německých pacientů byl obyvatel Bavorska, který se počátkem roku vrátil z Martiniku. „Mezitím se již vyléčil,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Zveřejněné statistiky ukazují, že od roku 2013 bylo v Německu zaregistrováno celkem deset případů viru zika. Vedle Německa informovaly o dřívějším výskytu viru také zdravotnické úřady ve Švédsku a Finsku, vždy šlo ale o osoby, které se vrátily z tropických zemí. Ve středu nákazu ohlásilo i Dánsko, nemocný přicestoval z Latinské Ameriky.

Virus zika je přenášen komáry druhu Aedes aegypti, kteří jsou také přenašeči horečky dengue. Příznaky infekce jsou obvykle spíše mírné, může se projevovat vysokými teplotami, vyrážkou, bolestí hlavy i kloubů, které trvají asi sedm dní. Virus ale pravděpodobně narušuje vývoj mozku lidských plodů, takže se rodí děti s výrazně menšími hlavičkami. V Brazílii byly takto postiženy tisíce dětí, nejméně pět z nich zemřelo. Silně postižena je také Kolumbie.