V Německu vzrostl počet bezdomovců, polovinu z nich tvoří migranti

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ČTK

V Německu se od roku 2014 do loňska zvýšil počet bezdomovců o 150 procent. Více než polovinu z přibližně 860 tisíc osob bez trvalého přístřeší tvoří nyní migranti. V příštím roce se mohou řady bezdomovců rozrůst na 1,2 milionu lidí.

Data zveřejnila více než 60 let působící sociální organizace Pracovní sdružení na pomoc nebydlícím (BAG W). Mezi bezdomovce řadí osoby bez trvalého bydlení - lidi na ulici i ty, kteří jsou nuceni přespávat v nouzových ubytovacích zařízeních, kde mohou být jen omezenou dobu.

Statistika BAG W za loňský rok ukazuje, že mezi bezdomovci bylo kolem 440 tisíc uprchlíků. Skupinu osob bez přístřeší, která nezahrnuje migranty, tvořilo 420 tisíc lidí, což je o 25 procent více oproti roku 2014.

Na ulici žilo podle BAG W přibližně 52 tisíc osob, tedy o třetinu více než před třemi lety. Jsou mezi nimi i občané jiných členských zemí Evropské unie.

Ředitel BAG W Thomas Specht řekl, že situaci zhoršilo rozhodnutí, kterým kancléřka Angela Merkelová v roce 2015 vpustila do země téměř milión uprchlíků. Hlavní příčinu problému ale vidí ve špatné bytové politice a v nedostatečném boji s chudobou. Kritizuje například, že obce a spolkové země odprodávají svůj bytový fond soukromým investorům. To podle něj mnohým lidem znesnadňuje přístup k cenově dostupnému bydlení.