V Nepálu přežili tři lidé týden pod sutinami

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Nepál má za sebou týden po ničivém zemětřesení. Týmy záchranářů mají stále plné ruce práce a úřady se snaží řešit situaci lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou.

V severním Nepálu našla policie padesát těl pod lavinou, která následkem zemětřesení zavalila vesnici Langtang. Mezi mrtvými bylo i několik zahraničních turistů, zatím však nikdo nebyl identifikován.

Podle šéfa Asociace trekkingových agentur Nepálu Ganga Sagar Panta je celá vesnice srovnaná se zemí. „Vše, co tam zůstalo, jsou rozházené osobní věci jako batohy a bundy. Všechny domy byly smeteny z hory, žádný nezůstal. Nemyslím, že by tohle mohl někdo přežít,“ dodal.

Katastrofa v číslech
tři miliony lidí potřebují potravinovou pomoc
130 tisíc domů bylo zničeno
240 tisíc lidí bydlí v provizorních stanových táborech
20 týmů se pokouší vrátit ztracené děti do jejich rodin

Na jiném místě severovýchodně od Káthmándú se naproti tomu podařilo vyprostit z trosek tři lidi, kteří pod nimi přežili osm dní. Celkový počet obětí včera přesáhl sedm tisíc a nepochybně se ještě zvýší. Zraněných je více než 14 tisíc. Přibližně sto obětí hlásí sousední Čína, Indie a Bangladéš. Pohřešuje se asi tisíc turistů ze států EU, záchranné práce ale komplikuje špatné počasí a sesuvy půdy.

Do země už dorazilo mnoho letadel s pomocí, ale malé letiště zvýšený provoz příliš nezvládá. Úřady včera v obavě z poškození ranveje zakázaly přistávat letadlům těžším než 196 tun, na ploše prý přibývají obrovské výmoly.