V Nepálu se pohřešuje přes sto cizinců. Jsou mezi nimi i Češi?

V nepálské metropoli jsou prý vážně poškozeny tři čtvrtiny domů (3.května 2015)

V nepálské metropoli jsou prý vážně poškozeny tři čtvrtiny domů (3.května 2015) Zdroj: CTK

V Nepálu se po ničivém zemětřesení stále pohřešuje 112 cizinců, včetně tří Čechů. S odvoláním na nepálskou policii o tom informovala agentura DPA. České ministerstvo zahraničí o pohřešovaných českých občanech ale nic neví. Podle zdroje agentury Reuters se pátrá po 60 občanech Evropské unie.

Kromě tří Čechů je mezi pohřešovanými cizinci údajně také 15 Francouzů, osm Španělů, sedm Němců, tři Belgičané, tři Britové a po jednom občanovi z Polska, Itálie a Rakouska.

Nejmenovaný unijní zdroj agentuře Reuters řekl, že z občanů EU, kteří byli v době zemětřesení v Nepálu, se dosud nepodařilo kontaktovat 60 lidí. Tento údaj se prý velmi rychle snižuje s postupem záchranných týmů do obtížně dostupných oblastí. Ještě v pátek přitom šéfka delegace EU v Nepálu Rensje Teerinková uvedla, že se pohřešuje tisíc lidí z unijních zemí.

Ministerstvo: všichni jsou v pořádku

Českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka informace o pohřešovaných občanech ČR překvapila. „To je pro mě naprostá novinka, protože ještě dnes ráno na poradě, když jsem si to ověřoval, tak mi bylo řečeno, že všichni Češi jsou v pořádku,“ prohlásil šéf české diplomacie.

David Frous z tiskového oddělení úřadu řekl, že ministerstvo si po zemětřesení ověřilo, že jsou v pořádku všichni Češi, o jejichž pobytu v Nepálu úřad věděl z dostupných databází či od příbuzných a blízkých. Většina těchto lidí již z Nepálu odletěla.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně z 25. dubna si podle nejnovější bilance vyžádalo v himálajské zemi 7276 mrtvých. Zraněno bylo více než 14 tisíc lidí, přes 6500 jich je v nemocnicích.