V Nepálu zemřelo dvanáct občanů EU, dalších tisíc je jich nezvěstných

Zemětřesení v Nepálu

Zemětřesení v Nepálu Zdroj: ctk/ap

Mezi oběťmi zemětřesení v Nepálu z minulé soboty je potvrzených 12 občanů Evropské unie. Dalších tisíc lidí z unijních zemí je pohřešováno, sdělila podle agentury Reuters šéfka delegace EU v Nepálu Rensje Teerinková. Celkový počet mrtvých podle nepálských úřadů překročil 6200.

„Nevíme, kde jsou, nebo kde by mohli být,“ řekla velvyslankyně EU Teerinková novinářům o nezvěstných s tím, že jde většinou o turisty z oblastí Langtang a Lukla. Langtang oblíbený pro trekkingovou turistiku leží severně od metropole Káthmándú a byl zasažen mohutnou lavinou a sesuvy půdy. Lukla je výchozím bodem pro devítidenní podchod do základního tábora pod Everestem.

Mezinárodní i místní záchranářské týmy se v současnosti snaží dostat se do odlehlejších oblastí Nepálu. Chybí zejména vrtulníky, ale i běžná velká motorová vozidla pro rychlejší přesuny a také pro přepravu odříznutých turistů a místních obyvatel. Podle diplomatů je pátrání po nezvěstných cizincích komplikované proto, že málokdy nahlašují svým ambasádám, kde se pohybují. To se projevilo i loni na podzim, kdy desítky lidí zahynuly v Nepálu při sněhové vánici a lavinách. Úřady poté slibovaly, že zpřísní dohled nad pohybem turistů.